21.8.2013

Le château de Versailles

Yksi etukäteen sovittu ohjelma Pariisissa oli vierailu Versaillesiin. Aikaisemmalla Pariisin reissullamme emme ehtineet kullan kanssa siellä käymään ja nyt olikin huimasti mukavampi mennä omien oppaiden kanssa katsastamaan upeaakin upeampi historiallinen palatsi puutarhoineen.  

Heti palatsin pihalle astuessa sai haukkoa henkeään upeista patsaista ja puutarhan istutuksista. Näky oli todella uskomaton. Palatsia ei todellakaan ole turhaan sanottu yhdeksi Euroopan hienoimmista. 

Palatsi on rakennettu alkujaan kuninkaan metsästyslinnaksi ja ensimmäiset rakennukset pystytettiin 1624. Suurimmat laajennukset ja muutokset palatsiin tehtiin vuosien 1661-1688 aikana. Se toimi Ranskan kuninkaiden ja hovin asuntona reilu sata vuotta vuoden 1789 vallankumoukseen asti.

Kultaiset yksityiskohdat olivat melko dramaattisia iltapäivällä tummenevaa taivasta vasten. 

Giuseppe Penonen näyttelyn antia.

Palatsin puistot ovat niin suuret, että niiden kokonaan kiertämiseen saattaisi upota tovi jos toinenkin.

Suuntasimme ensimmäisenä paikalle saavuttuamme (heti asukuvien ottamisen jälkeen;) ) herkuttelemaan lounasta piknikin merkeissä Versaillesin puistoon. Aurinko paistoi täydeltä taivaalta ja oli todella kuuma. Täydellisempää säätä piknikille ei olisi voinut toivoa.

Mukana oli piknikastiasto ja viltti. Eväiksi otimme Porte Maillotin ruokakaupasta salaattia, hedelmiä, macaroneja, parmankinkkua, vuohenjuustoa, vesimelonia ja roseta. Maukkaista lounaistaimme innoistuivat myös kymmenet ampiaiset!:D Jouduimme ihan niiden piirittämäksi ja siinä sitten alkoikin kova taisto, ampiaiset vastaan me. Selvittiin onneksi ilman suurempia hengenahdistuksia…;)

Emme olleet ihan ainoita auringosta nauttijoita. Olisi mielenkiintosta tietää paljonko Versaillesissa käy turisteja vuosittain.. Veikkaan, että aika paljon. 
Vatsat täynnä piknikin jälkeen suuntasimme itse palatsiin. Jonot eivät olleet ihan kaikkein ihanin kokemus ainakaan tällaiselle maailman kärsimättömimmälle neidolle.. Kannattaakin suunnata mahdollisimman aikaisin paikalla, jolloin saattaa välttyä pahimmilta ruuhkilta. Jono linnaan kulki kyllä suhteellisen nopeasti, mutta oli sitäkin sotkuisempi. Ihmiset olivat vähän missä sattuvat ja jono vaihtoi paikkaakin odotellessamme… Liput olivat ilmaisia alle 26-vuotiaille ja meille vanhuksille lippu kustansi 15 euroa.

Sisälle päästyä saimme kaikki omat “puhelimet”, joista pystyi kuuntelemaan jokaisessa huoneessa  historiaa ja tapahtumia. Minä taas kärsimättömänä voinen kertoa jättäneeni useamman kuin yhden huoneen kertomukset kuuntelematta;) Vaikka rakastankin historiaa ei hitaat ja epäselvät sepitykset sovi tälle adhd:lle laisinkaan. Väsymyksellä ja todella kuumalla ilmalla saattoi myös olla oma osuutensa kärsimättömään olemukseen. 

Linnan kiertää noin tunnissa, mutta mikäli haluaa tarkastella paikkoja rauhassa ja kuunnella nauhat kannattaa varata enemmän aikaa. Ja oma suositukseni on, että kannattaa kiertää itse palatsi ensimmäisenä ja vasta sen jälkeen puistot ja muut alueet. Näin keskittyminen saattaa, ehkä ainakin meillä yliaktiivisilla, olla hieman parempaa;)

Arkkitehti Jules Hardouin-Mansartin suunnittelema Peilisali oli häkellyttävä. Aika sanattomaksi veti tämäkin osuus palatsissa.

Linnan sisältä oli helppo ihailla muotopuutarhojen loistoa ja napata niistä kuvia auki olevista ikkunoista.

Kuvat Olympus Pen  E-PL5 ja objektiivina 45mm 1.8 sekä 12mm 2.0 (Osa kuvista lainattu Maijalta! )


Iso kiitos meidän oppaille upean paikan esittelystä ja myös yhdestä parhaimmasta piknikistä ikinä!:) Kaiken kaikkiaan todella huikea paikka ja suosittelen ehdottomasti vierailua Versaillesiin.

Follow me on FACEBOOK // BLOGILISTA // BLOGLOVIN

You Might Also Like

12 Comments

  • Reply
    Reetta
    21.8.2013 at 10:19

    Upeita kuvia! Ehdottomasti varmaan käymisen arvoinen paikka :)

    • Reply
      Mona
      22.8.2013 at 06:22

      Eikö!! :) Todellakin ehdoton kohde Pariisin vierailulla!!:)

  • Reply
    Jaana
    21.8.2013 at 10:43

    Ihan uskomaton paikka!!! Mielettömiä kuvia, joten voi vain kuvitella, mikä on ollut fiilis oikeasti paikanpäällä. Kuvat ei koskaan ole sama asia, kuin se, että on oikeasti itse siellä paikanpäällä. Nämä tällaiset vuosisatojen historiaa henkivät paikat vetää minut aina hiljaiseksi. On jotenkin käsityskyvyn rajoilla ajatella, kuinka muutama sata vuotta sitten tuollaisissa paikoissa asui oikeasti ihmisiä ja miten asiat olivat samaan aikaan valtaosalla muuta kansaa, joka ei koskaan päässyt näkemään mitään tällaista. Itse en ole Pariisissa koskaan käynyt, mutta hitsi vieköön, että alkoi kiinnostaa nyt entistäkin enemmän. Roomassa mun piti monessa paikassa ihan pysähtyä ja ajatella, että ihan JUURI tässä samassa kohdassa, missä seison nyt, on satoja ja jopa tuhansia vuosia sitten kulkenut roomalaisia ihmisiä….mitä he ovat ajatelleet ja mistä keskustelleet….:) Sinähän olit nyt Marie Antoinetten hoodeilla ;)

    Koulussa historia ei ikinä ollut mikään lemppariaine minulle, inhosin vuosilukujen opettelua ja niitä “miljoonia” pähkinäsaaren- ym. rauhoja, mitä niitä olikaan. Nyt matkustelun myötä olen alkanut kiinnostua vanhemmista asioista enemmän ja luenkin mieheni tilaamaa Historia-lehteä suurella mielenkiinnolla :)

    • Reply
      Mona
      22.8.2013 at 06:30

      Kyllä, todellakin uskomaton paikka:) Ja oon niin samaa mieltä, kuvat eivät koskaan tuo sitä samaa asiaa esiin niin hyvin. Paikanpäällä on niin huikee fiilis aina. Jep ihan Marien hoodeilla, aika huippua!! :) Hih, mä rakastin koulussa historiaa ylikaiken, oli itseasiassa liikunnan jälkeen mun lemppari aihe. Mulla vaan ei noi vuosiluvut juuri koskaan jäänyt kuin kokeiden ajaksi mieleen. Olipas hyvä vinkki tuo historia lehti! Siitä vois lueskella aina sopivassa määrin mielenkiintoisia juttuja.:)
      Pus Jaana <3

    • Reply
      Jaana
      22.8.2013 at 07:50

      Hei sanon vielä tuosta Historialehdestä, että siinä on tosi mielenkiintoisia juttuja, mutta monesti ne on niin pintaraapaisua kulloinkin kyseessä olevaan aiheeseen, että alkaa vähän ärsyttää….kun haluaisi tietää enemmän :) Noita Historia-lehtiä on kaksi; Tieteen Kuvalehti Historia ja Maailman Historia. Mun miehelle tulee tuo Tieteen Kuvalehti Historia. Pus sulle kans! ;-)

  • Reply
    Enni
    21.8.2013 at 15:30

    Upea paikka, haluaisin käydä! Edellisellä reissulla ei ehtinyt, mutta joskus vielä. Ps. Oon aina ollut sitä mieltä, että Marie Antoinetten aika olis ollut mulle se oikea aika ja rrraaakastan kaikkea mikä liittyy Versaillesiin! :D

    • Reply
      Mona
      22.8.2013 at 06:31

      Ehdottomasti siis seuraavalla Pariisin reissulla Versaillesiin!! :)

  • Reply
    Culturelle
    21.8.2013 at 15:42

    Vau, todella upea paikka! Täytyy ehdottomasti päästä tuonne vielä joskus :D

    • Reply
      Mona
      22.8.2013 at 06:32

      No kyllä, todellakin upea ja vaikuttava paikka!!:)

  • Reply
    Mipsukka
    22.8.2013 at 06:15

    Aivan mieletöntä! Itselläni on jokin sairaan paha mielenpinttymä koko paikkaan vaikken ole siellä ikinä käynytkään. Tykkään aina katsella ja lukea kaikesta mikä siihen liittyy. Onneksi et ollut siellä minun kanssani, sillä sinulla olisi mennyt hermo! :D Etsipä muuten youtubesta Diorin Secret Garden videot, jotka on kuvattu tuolla. :)

    • Reply
      Mona
      22.8.2013 at 06:34

      Hihih ::D Mona ja Mipsukka Versaillesissa;) Kyl mä olisin sen kestäny vaikka kuinka innoissaan olisit ollut;) Mä olisin mennyt sinne puistoon ottaa arskaa niiksi viideksi tunniksi kun sä olisit kuunnellu niitä nauhoja;D

  • Reply
    Anonymous
    23.8.2013 at 11:50

    Mun kyllä täytyy joku kerta Pariisiin lähtiessä suunnata taas tuone Versaillesiin päin, että pääsisin näkemään tuon palatsin myös sisältäpäin! Muutama vuosi sitten oltiin sinne menossa, mutta just kun oli tulossa meidän vuoro mennä siihen lippuluukulle, koko palatsi jouduttiin tyhjentämään pommiuhan vuoksi.. Mutta olihan tuo puutarhakin jo näkemisen arvoinen, ja siellä voisi helposti viettää montakin tuntia! :)

  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *