26.4.2016

Vinkit ammattibloggaamiseen

ammattibloggaaja - monanieminen

Olen viime aikoina puhunut taas paljon bloggaamisesta niin konsultointien parissa kuin tapahtumien tiimoilla ja myös tuttujen kanssa kahvipöytäkeskusteluissa. Itselläni alkaa olla takana seitsämän vuotta bloggaamista ja yli puolet siitä olen blogannut ammatikseni. Blogit ja blogimaailma on minun intohimo. Rakastan sitä moninaisuutta, joka bloggaamiseen liittyy. Seuraan mielenkiinnolla blogimaailman uusia tuulia ja olen päivittäin kiitollinen ja myös ylpeä siitä, että olen voinut rakentaa tästä niin äärimmäisen rakkaasta harrastuksesta ammatin itselleni. Se, että voin auttaa ja inspiroida myös muita bloggaajia toteuttamaan haaveita bloggaajan työstä on valtava plussa ja saan siitä paljon energiaa. Miten huikeita persoonia ja upeita blogia minulla onkaan tullut vastaan.

Bloggaaminen kiinnostaa usein myös muita, kuin meitä bloggaajia. Olen tottunut vastailemaan erilaisiin kysymyksiin liittyen ammattibloggaamiseen ja koen, että mitä enemmän siitä tiedetään sen paremmin se otetaan vastaan. Blogit ja blogimarkkinointi eivät missään nimessä ole enää uusi markkinointikanava. Suomessakin pisimpään ammatikseen blogia kirjoittaneet ovat rustailleet blogeihinsa jo kohta kymmenen vuoden ajan.

Ammattibloggaaminen ei myöskään ole enää kovin uusi juttu saati harvinaisuus. Meitä ammattibloggaajia on ympäri maailmaa valtava määrä ja myös täältä Suomesta löytyy ammattilaisia paljon! Mahtavaa sanon minä. Yhä useammalle bloggaaminen on myös osa-aikatyötä ja mahdollistaa näin ollen opiskeluajan rahoituksen tai täydentää rinnalla olevaa toista työtä. Haluankin aina kannustaa bloggaajia, joiden kanssa keskustelen ja joilla haaveena on tehdä blogista työ uskomaan omiin unelmiinsa. Bloggaaminen ei todellakaan ole helpoin tapa ansaita rahaa eikä se ole helppoa puuhaa muutenkaan. Harhakuvitelmaa on, että bloggaajat vain juhlivat skumppalasit kädestä kissanristiäisistä toiseen ja silloin tällöin päivittäisivät kuvan pari nettiin saaden tuhansia euroja. Ei todellakaan. Skumppaa saatetaan kissanristiäisissä nautiskella, mutta se on pienen pieni osuus koko hommasta. Suurin osa ajasta kuluu yksin tietokoneella.

Bloggaaminen sisältää niin paljon kaikkea, että sitä on vaikea mitenkään nähdä pelkän blogin ulkokuoren kautta. Taustalla toimii bloggaajan oma brändi, jonka voisi melkein niputtaa yhteen kymmenen eri ammatin kanssa. Bloggaajalta vaaditaan hyvin paljon erilaisia taitoja, jotka kehittyy itse bloggaamisen myötä. Bloggaaminen onkin yksi niistä luovista ammateista, joita saa (pitää?) tehdä ilmaiseksi hyvin pitkään. Toiset onnistuvat ammatillistamaan bloggaamisen aikaisemmin kuin toiset, mutta suurinosa joutuu ainakin jonkun verran töitä tekemään ilman sentin senttiä. Mikäli bloggaaminen on intohimo voi saada tulevaisuudessa työn, joka ei koskaan edes tunnu työltä.

Monta vuotta blogimaailmassa mukana olleena olen pistänyt merkille muutamia asioita, jotka toistuvat useiden ammattibloggaajien persoonassa ja blogissa. Halusin jakaa nämä vinkit täällä, jotta mahdollisimman moni blogiurasta haaveileva saisi inspiraatiota ja uskoa omaan tekemiseensä. Bloggaaminen ei varmasti ole kaikkia varten, mutta mikäli tahtoa ja intohimoa löytyy niin olen sitä mieltä, että kannattaa kokeilla! Bloggaaminen voi parhaassa tapauksessa tuoda elämään niin paljon upeita ja ihania asioita, että niiden takia kannattaa vähän nähdä vaivaa ja uskaltaa asettaa itsensä epämukavuusalueen ulkopuolelle.

ammattibloggaaja -monanieminen2016

10 vinkkiä ammattibloggaamiseen

1. Aitous ja rehellisyys
Bloggaamisen yksi tärkeimmistä kulmakivistä on aitous. Lähes kaikkien ammattibloggaajien blogeista huokuu bloggaajan aito oma persoona. Mielestäni blogin ja kirjoittajan aitous on juuri blogien vahvuus. Blogeja on miljoonia ja tärkein tapa erottua on olla oma itsensä. Mikäli yrittää esittää jotain muuta mitä on tulee seinä äkkiä vastaan. Pääsee itsekin paljon vähemmällä, kun antaa oman sisäisen minän astua kunnolla esiin ja nauttii bloggaamisesta juuri sellaisena, kuin itse on. Kritiikkiä ja negatiivisuutta tulee väistämättä bloggaamisessa vastaan, mutta aitona ja itselleen rehellisenä pysyminen auttaa myös huonojen puolien käsittelyssä.

2. Määrätietoisuus ja päättäväisyys
Blogit harvoin tänä päivänä ammattimaistuu vahingossa. Taustalla on lukematon määrä työtunteja ja määrätietoisuudella saavutetaan tuloksia. Mikäli ei itse usko oman blogin menestymiseen ja ammattimaistumiseen miksi joku muu uskoisi. Kannattaa asettaa itselleen selkeitä tavoitteita ja tehdä niiden eteen joka päivä töitä.

3. Kärsivällisyys
Ammattibloggaaminen vaatii paljon kärsivällisyyttä. Mikään ei tapahdu hetkessä eikä ainakaan eurojen kilahtaminen pankkitilille. Jotta blogi alkaa tuottaa taloudellisesti mitään vaatii se alleen jopa tuhansia työtunteja. Toki joillakin saattaa olla niin hyvin työstetty brändi taustalla tai jokin muu kanava tukena, jolloin blogikin tuottaa nopeammin, mutta pääsääntöisesti tausta työtä riittää. Mikäli haluaa kaiken nyt ja heti ilman mitään vaivannäköä saattaa myös haaveet blogiurasta jäädä lyhyiksi.

4. Visuaalisuus
Vuosi vuodelta visuaalisuus on ammattibloggaamisessa merkittävämmässä roolissa. Laadukkaat kuvat ja käyttäjäystävällinen sivusto ovat monelle lukijalle tänä päivänä tärkeitä elementtejä. Hyväkin blogi saattaa jäädä huomaamatta epäsiistin ulkoasun takia. Toki joukosta löytyy aina niitä super talenteja, joilla teksti on kuin suoraan Eeva Kolulta. Uuden bloggaajan hyvät teksti ilman kauniita kuvia jää kuitenkin hyvin helposti huomaamatta. Kuvat usein ovat se ensivaikutelman luoja. Ne myös auttavat persononoimaan bloggaajaa ja helpottavat samaistumista. Teksti on tietysti aina se henkilökohtainen työväline, jolla voidaan tuoda ajatuksia syvällisestikin esiin, mutta kuvat usein kertovat paljon enemmän ja niiden avulla luodaan vahva side lukijaan. Kauniissa blogissa on mukava vierailla uudelleen ja uudelleen.

5. Luovuus
Ilman luovuutta ammattibloggaajan uralle saa melkein heti sanoa hyvästit. Bloggaaminen vaatii jatkuvaa luomista ja uuden kehittämistä. Luovuus ylettyy bloggaamisessa monelle aihealueelle. Luovuus ei näyttäydy pelkästään tekstin tuottamisessa ja valokuvaamisessa vaan omaa luovuutta pitää hyödyntää myös kaupallisuudessa ja oman brändin vahvistamisessa.

6. Pitkäjänteisyys ja säännöllisyys
Ammattibloggaaminen vaatii sitoutumista ja pitkäjänteisyyttä. Postauksien tuottaminen on ammattibloggaajan tärkein ja näkyvin työ. Vaikka olisi miten kova kiire niin sitoutuminen säännölliseen postauksien julkaisuun on todella tärkeää. Lukijoiden kunnioitus lähtee siitä, että materiaalia on luettavissa päivästä toiseen tai vähintään viikosta toiseen. Pitkäjänteisyyttä tarvitaan heti blogin alkumetreiltä asti. Mikäli on valmis pistämään hanskat tiskiin heti ensimmäisten kuukausien jälkeen niin millainen fiilis on parin vuoden päästä? Pitkäjänteisyys bloggaamisessa on ihan super helppoa, jos hommaa rakastaa aidosti. Mikäli päivästä toiseen postauksien tuottaminen tuntuu vastenmieliseltä ja puuduttavalta niin kannattaakin kysyä itseltään onko oikealla alalla.

7. Sosiaalisuus ja vuorovaikutustaidot
Mainitsin alussa, että ammattibloggaaminen on paljon yksin tietokoneella oloa. Sen vastapainona homma on kuitenkin myös todella sosiaalista! Mikäli vuorovaikutus muiden kanssa tuntuu hankalallle voi bloggaaminenkin aiheuttaa päänvaivaa. Kommentointi ja vuorovaikutus blogin lukijoiden kanssa on hyvin sosiaalista vaikkei se näyttäydykkään suoraan kasvokkain keskusteluna. Vuorovaikutustaidot ovatkin ammattibloggaajan yksi tärkeimmistä työkaluista. Yhteistyöt ja kaupallisuuskaan eivät tule blogiin itsestään ja pelkästään asiakassuhteiden luominen vaatii kanssakäymistä uusien ihmisten kanssa. Sosiaalisuus ja ulospäin suuntautuneisuus helpottaa siis ammattibloggaajaksi ryhtymistä hyvin paljon. Ne ovat myös asioita, jotka tuovat bloggaamisen myötä paljon upeita kokemuksia ja ihmisiä eteen. Sosiaalisuutta on helppo harjoitella ja opetella. Bloggaaminen on loistava keino kehittää omia sosiaalisiataitoja.

8. Halu oppia uutta
Bloggaaminen on jatkuvaa uuden oppimista. Valokuvaaminen, kuvien muokkaaminen, koodaaminen, sopimusten tekoa ja lakipykäliä, kirjanpitoa, markkinointitaitoja, kirjoitustaitojen hiomista ja lista jatkuu loputtomiin. Vain oma mielikuvitus on rajana uuden oppimiselle. Mitä enemmän haluaa tarjota lukijoilleen sen enemmän kannattaa itse oppia ja opiskella. Bloggaminen ei myöskään ole pelkästään blogin pitämistä vaan monikanavaisuus on äärimmäisen tärkeää ammattibloggaajalle. Bloggaaja usein on monen somekanavan superammattilainen. Niin instgram kuin youtube on iso osa monen ammattibloggaajan brändiä.

9. Kunnianhimo
Ammattibloggaaminen vaatii paljon aikaa, sitoutumista ja päättäväisyyttä. Halu tuottaa laadukasta materiaalia joka päivä ja samalla uskoa itse omiin unelmiinsa vaatii kunnianhimoa. On eri asia olla omahyväinen, kuin itsevarma ja kunnianhimoinen. Sanon aina, että meille jokaiselle on annettu elämässä suotu jokin lahjakkuus. Se lahja saa ja pitää näkyä ja kuulua. Usko itseesi ja usko unelmiisi. Ole ylpeä omista lahjoistasi ja uskalla näyttää ne myös muille. On vain yksi sinä ja pystyt mihin vain itse haluat ja uskot.

10. Kaupallisuus
Viimeisenä muttei vähäisimpänä, kaupallisuus. Jotta ammattibloggaaminen on mahdollista tulee blogissa lähes poikkeuksetta olla jotain kaupallista. Ammattibloggaamisen kaupallisuus on niin monipuolinen aihealue, että siitä pitää kirjoittaa erikseen oma postauksensa. Lyhykäisyydessään haluan kuitenkin todeta, että kun tarjoaa jotain arvoa lukijoille saa sen aina takaisin. Olen sitä mieltä, että tänä päivänä blogeissa toimii parhaiten hyvin tunteisiin pohjautuva markkinointi ja erityisen tärkeää on mennä bloggaajan omat tunteet edellä. Se, että jotain tuotetta myydään vain “tuputtamalla” ei ole välttämättä oikea ratkaisu. Sen sijaan, kun lähdetään tarjoamaan ratkaisuja joihinkin tarpeisiin tai annetaan arvoa, tulee kaupallisuus myös sen mukana. Raha blogeissa liikkuu monella eri tavalla eikä ole yksiselitteistä. Tärkeää on kuitenkin tiedostaa, että mikäli haluaa ammatikseen blogata on kaupallisuus melko väistämätöntä. Suurinosa ammattibloggaajasti on melkein tiedostamattaan loistavia myyjiä. Taidokas myynti on jo itsessään haastava ja vaativa laji, joka vaatii tietynlaisen persoonan ja luonteen. Hyvän myyjän avainsanat ovat rehellisyys ja aito halu auttaa ja välittää. Bloggaajat usein taitavat tämän osa-alueen upeasti, eivätkä myy vain rahankiilto ja numerot silmissä.

Mikäli teillä on kiinnostusta lukea erillistä postausta blogien kaupallisuudesta ja tavoista, joilla blogilla voi tehdä rahaa niin jätättehän kommenttia.

ammattibloggaajat

Listasin tähän alle vielä muutamia huikeita ammattibloggaajia. Huomaattehan, että tässä on vain osa Suomen ammattibloggaajista. Kommenttiboksin puolella saa tietty jättää vinkkiä teidän blogilemppareista, joiden tiedätte bloggaavan ammatikseen!

Pictures:
Hanna Väyrynen, Strictly Style // Jonna Leppänen, Jonnamaista // Xenia Andersson, Xenia’s Day // Jenni Rotonen, Pupulandia // Marianna Mäkelä, Mariannan // Sara Vanninen, Tickle Your Fancy

+
Vilma P. // Muotimielessä // P.S I love fashion by Linda Juhola // Alexa Dagmar // Lähiömutsi // Kira Kosonen // Julia Toivola // Natalia Oona // White Trash Disease // Kemikaalicocktail // Jo’s Secret // Katja Kokko // Mini Fitness // naaG // Uino // Annika O. // Karkkipäivä // Magicpoks // Coco Sweet Dreams // Start Living Your Best Life //


Toivottavasti ammattibloggaajan uraa haaveilevat saivat tästä postauksesta inspiraatiota ja energiaa jatkaa omaa huikeaa työtään. Toivottasti postaus herätti myös muissa, kuin bloggaajissa ajatuksia.

Meitä ammattibloggaajia alkaa olla jo paljon, eikä tämä ole mikään mahdottomuus. Tärkeintä on luottaa itseensä ja uskoa omiin kykyihin. Bloggaaminen ja erityisesti ammattibloggaaminen herättävät yleensä paljon ajatuksia ja kysymyksiä. Jatketaan keskustelua ja pohdintaa siis kommenttiboksin puolella! Vastailen mielelläni kysymyksiin ja otan kantaa mielipiteisiin;)

Mikäli sait inspiraatiota tästä postauksesta ja tiedät ystävän, joka haaveilee ammattibloggaajan urasta niin jaathan postauksen :) Kiitos <3

You Might Also Like

10 Comments

  • Reply
    Nunu / Aina lähelläni
    26.4.2016 at 13:28

    Tämä oli kiva postaus, tykkäsin tosi kovasti! :) Varmasti moni sai tästä inspiraatiota. (Ja ainakin itse sain lukulistalleni monta uutta blogia!) Itselläni bloggaus on rakas harrastus, ja tulee varmaan sellaisena pysymäänkin. Sen sijaan valokuvaus on suuri rakkauteni ja intohimo, josta toivon tulevaisuudessa tulevan jotain enemmänkin. Ja siihenhän tämä bloggausharrastus sopii mainiosti :)

    Blogisi on yksi parhaista, kiitos siitä <3

    • Reply
      monasdailystyle
      26.4.2016 at 13:53

      Kiitos paljon Nunu ihanasta kommentistasi. <3 Tosi kiva kuulla myös, että löysit tämän kautta uutta luettavaa.
      Ja kyllä, bloggaaminen on aivan loistava alusta valokuvaamiselle. Pidä kiinni haaveesta, varmasti blogi vie kuvaamishaavetta eteenpäin. <3:)
      Mahtavaa viikkoa sinne <3

  • Reply
    Pinja
    26.4.2016 at 22:29

    Ei voi oikeasti kuin hattua nostaa teille kaikille ammattibloggaajille! Vaikka itselleni bloggaaminen on ainakin tällä hetkellä vain rakas harrastus, saa siihen muun elämän ohella silti upotettua ihan mukavan määrän aikaa, ja mielelläni käyttäisin siihen vielä enemmänkin jos se olisi mahdollista. Voin siis vain kuvitella ammattibloggaamiseen vaadittavan ajan, mutta kuten säkin sanoit niin jos se on oikeasti intohimo niin se on varmasti sen kaiken arvoista :)

    • Reply
      monasdailystyle
      27.4.2016 at 09:53

      Totta, aikaa saa kyllä uppoamaan oli kyseessä harrastus tai työ blogin kanssa. Mutta niinhän se on, että niihin asioihin haluaa aikaa käyttää, jotka ovat lähellä sydäntä :) Sulla on ihana blogi Pinja ja sun panostus siihen näkyy kyllä jokaisessa postauksessa <3 <3

    • Reply
      Pinja
      28.4.2016 at 22:02

      Hei kaima :)

      Ihana blogi sulla, pitääpä ihan lukea paremmalla ajalla lisää!

      • Reply
        monasdailystyle
        29.4.2016 at 07:48

        Komppaan;)

  • Reply
    monasdailystyle
    27.4.2016 at 09:51

    Ihan mahtavaa, onnea Pinja! :) Blogisi näyttää jo nyt aivan upealta <3 :) Ihania hetkiä bloggailun parissa! :)

  • Reply
    Erica
    27.4.2016 at 15:42

    Oi tämä oli hyvä, kiitos kun viitsit näitä kirjoitella! :) Omaa motivaatiotani bloggaamista kohtaan joudun tällä hetkellä toppuuttelemaan aika lailla, tuntuu että voisin kirjoittaa monta postausta päivässä, heh :D

  • Reply
    Sami-Petteri
    4.10.2017 at 14:53

    Loistava kirjoitus! Minulla on tavoitteena ammattimainen bloggaaminen, joten tästä kirjoituksesta sai valtavasti vinkkejä, kuinka lähteä tavoittelemaan tätä unelmaa! Kiitos! <3

    • Reply
      Mona
      4.10.2017 at 16:59

      Mahtavaa, tosi kiva kuulla <3 Ihania bloggaushetkiä sinne!! :)

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *