27.11.2016

Bloggaajan työtehtävät

Bloggaaminen on jatkuvasti muuttuva ala ja jo viimeisen viiden vuoden aikana on tapahtunut paljon kehitystä blogien kirjossa, ammattimaistumisessa ja sitä kautta bloggaajan työtehtävissä.

Bloggaamisessa on valtavasti hyviä puolia. Yksi iso ja tärkeä hyvä puoli on bloggaajan vapaus ja itsenäisyys. Saan toteuttaa itseäni todella vapaasti ja voin pitää blogia mistä ikinä itse haluan. Tärkeintä on, että mukanani kulkee aina hyvä tekninen kalusto ja saatavilla on toimiva nopea netti. Minulle bloggaaminen on ollut jo vuosia intohimo ja olen kohta jo kahdeksan vuotta elänyt ja hengittänyt blogeja. Haaveet ja tavoitteet muuttuu, mutta intohimo bloggaamista kohtaan säilyy. Kaikki kiitos bloggaamisen monipuolisuudelle.

Bloggaaminen on paljon muutakin, kuin kuvaamista ja kirjoittamista. Monesti saan kysymyksiä tuttavilta, että mitä bloggaaminen sitten oikein pitää sisällään, jos saan siihen kulumaan koko päivän ja viikon? Päätinkin koota tähän kattavan listan bloggaajan erilaisista työtehtävistä, joita bloggaajan työssä tulee tehtyä. Blogeja toki on yhtä paljon, kuin bloggaajia. Jokainen luo oman perustansa omalle työlle bloggaajana, mutta tässä hyvin oleellisia asioita listattuna. Toivottavasti nämä hieman avaavat askarruttavia kysymyksiä ammattibloggaajien ympärillä! :)

Bloggaajan työtehtävät

1. Valokuvaus

Blogien suosion kasvaessa on myös laadukkaiden kuvien merkitys kasvanut. Vielä muutama vuosi sitten oli huomattavasti helpompi erottua laadukkaiden kuvien kanssa blogien joukosta, mutta tänä päivänä laadukkaat kuvat ovat jo melkein itseisarvo. Monella ammatikseen bloggaavalla on jo ammattitason kamerat. Toki joukosta löytyy aina poikkeuksia. On paljon myös ammattibloggaajia, jotka kuvaavat lähes kaikki blogin kuvat puhelimella tai panostavat  kirjoittamiseen, mutta pääsääntöisesti kuvien taso alkaa olla todella ammattimaista.

Valokuvaaminen itsessään vie ison osan bloggaajan ajasta. Kuvia tulee otettua lähes joka päivä ympäri vuoden.

2. Kuvien muokkaus

Valokuvaamisen lisäksi iso osa bloggaajan työtä on kuvien muokkaaminen. Ammattikameroiden lisäksi monelta bloggaajalta löytyy myös ammattitason kuvanmuokkausohjelmat. Kuvien muokkaus vie aikaa useamman tunnin viikosta ja usein myös useamman tunnin päivästä.

3. Instagram kokonaisuuden suunnittelu

Instagram on satunnaisten kuvien lisäämisen sijaan nykyään monen brändin portfolio, niin myös bloggaajien. Instagram kuvien muokkaamiseen, kokonaisuuden suunnitteluun ja datan analysointiin saa menemään hyvin paljon aikaa. Sovellusvinkkinä UNUM– , joka on loistava apuväline Instagram feedin suunnitteluun.

4. Instagram kuvien julkaisu

Instagram kuvien ottamisen, muokkaamisen ja suunnittelun lisäksi aikaa vie itse kuvien julkaisu. Tekstin kirjoittaminen, tunnisteiden lisääminen ja Instagramissa kommentteihin vastaaminen vie myös äkkiä työaikaa.

Bloggaajan työtehtävät

5. Postauskalenterin alustava suunnittelu

Säännöllinen postaaminen blogiin vaatii pitkäjänteisyyttä ja myös suunnitelmallisuutta. Aiheita ei aina välttämättä irtoa päivästä toiseen helpolla, joten on hyvä varautua etukäteen tekemällä selkeä suunnitelma. Koko kuukauden julkaisukalenterin tekoon saattaa kulua koko päivä, mutta se helpottaa ja nopeuttaa tekemistä hurjasti tulevaisuudessa.

6. Postauksien suunnittelu

Postauksien suunnittelu on usein itse postauksen tekoa enemmän aikaa vievää. Ajatustyö on tässä kohdin suurin ja tärkein tekijä. Itse kirjoitan ideoita aina muistivihkoon ylös ja lähden myöhemmin koostamaan lyhyen idean ympärille kokonaisuutta.

7. Postauksen tekstin kirjoittaminen

Tekstien kirjoittaminen vie paljon aikaa. Samoin oikolukeminen. Joillekin tämä on helpompaa ja toisille (minulle!) taas se kaikkein vaativin osuus. Kirjoittaminen vaatii sekä aikaa, että oikeaa hetkeä. Ainakin itse tarvitsen hyvän fiiliksen ja täyden keskittymisen, kun kirjoitan blogin tekstejä, oli ne sitten lyhyitä tai pitkiä. Sekasorron keskellä on kaikkein vaikeinta keskittyä kirjoittamaan yhtään mitään. Kahviloissa kuulokkeet päässä olen usein tuotteliain tekstien kanssa. Yhteen pidempään blogitekstiin voin saada helposti kulumaan muutamasta tunnista jopa koko päivään.

8. Sähköposteihin vastaaminen

Bloggaajille tipahtaa paljon sähköpostiä päivittäin ja niiden läpikäymiseen saa kulumaan useita tunteja. Olen itse pyrkinyt tehostamaan sähköposteihin vastaamisen niin, että teen sen kootusti kerran päivässä tai kahden päivän välein. Mikäli sähköpostia käy läpi monta kertaa päivässä huomaa äkkiä olevansa tehoton ja ajatus katkeaa muulta työltä. Kun homman tekee kerralla, on paljon tehokkaampi ja saa enemmän ja paremmin kerralla aikaan.

Bloggaajan työtehtävät

9. Videoiden suunnittelu

Postauksien suunnittelun lisäksi vieläkin aikaa vievempää puuhaa on videoiden suunnittelu. Yleensä en tee käsikirjoitusta ja mieti puhetta valmiiksi, mutta muuta suunnittelua videoiden teko vaati sitäkin enemmän. Mihin aikaan, missä, millainen valotus, mitä taustalla näkyy, mitä on päällä, mitä tuotteita tarvitsen lähellä yms.

10. Videoiden kuvaus

Videoiden kuvaus on suunnittelun jälkeen kohtuullisen helppo ja nopea osuus (mikäli kyseessä video, jossa olen paikoillani). Vlog tyyliset videot puolestaan ovatkin asia erikseen, kun kamera pitää olla koko ajan mukana ja vielä pitää muistaa myös kuvata jatkuvasti. Kaikki pisteet aktiivisesti vloggaaville!

11. Videoiden muokkaaminen

Videoiden muokkaaminen vie huomattavasti enemmän aikaa, kuin kuvien muokkaaminen. Leikkaa ja liimaa muokkausta saa tahkota moneen kertaan, lisäillä tekstejä, etsiä musiikkia. Videoiden muokkaaminen on ehdottomasti yksi bloggaamisen haastavimmista teknisistä puolista kaiken koodaamisen jälkeen.

12. Myynti

Myyntityö on monen ammattibloggaajan tärkein tehtävä. Ilman myyntiä ei yleensä tule tulosta, eikä näin ollen työtä. Blogien tulot koostuu useammasta eri osa-alueesta, mutta pääsääntöisesti voi sanoa, että jossain kohtaan joku on jotain myynyt. Toki on bloggaajia, joille maksetaan kiinteää palkkiota, jonkun toisen tahon alla kirjoittamisesta, mutta tällöinkin palkkiota maksava taho myy taustalla jotain blogiin, jonka tarkoitus on tuottaa rahaa.

13. Yhteistöiden suunnittelu

Myyntityössä yhteistöiden myynti ja erityisesti niiden suunnittelu on isossa osassa. Yhteistöitä pitää osata suunnitella ja ideoita jo ennen, kuin itse yhteistyötä on sovittu lukkoon. Mielestäni parhaimpia ovatkin yhteistyöt, jotka on suunniteltu yhdessä yrityksen ja bloggaajan kanssa niin, että kokonaisuus sopii luontevasti blogiin ja tuo lisäarvoa blogin lukijoille mielenkiintoisella sisällöllään. Hyvin suunniteltu yhteistyö näkyy onnistuneena kokonaisuutena lukijoille. Tästä aiheesta tulossa oma erillinen postauksensa vielä.

Bloggaajan työtehtävät

14. Muiden blogien seuraaminen

Suurin osa ammattibloggaajista seuraa oman alansa muita blogeja saaden inspiraatiota ja pysyäkseen mukana ajankohtaisissa trendeissä ja muutoksissa. Jokainen tekee blogiaan tietysti omalla tyylillään, mutta silti on hyvä pysyä mukana isommassa kokonaisuudessa ja myös tutustua muihin bloggaajiin ja verkostoitua sitä kautta. Itse olen saanut monesta kolleegasta äärettömän rakkaita ystäviä, joten tämän voisin nostaa henkisellä tasolla kaikkein tärkeimmäksi työtehtäväksi, jos niin voi sanoa! ;) On ihan mieletöntä tavata ja tutustua samanmielisiin huikeisiin tyyppeihin, joiden kanssa voi yhdessä jakaa bloggaamisen eri haasteita.

15. Muiden YouTube kanavien seuraaminen

Blogien lisäksi Youtube on koko ajan nouseva kanava ja uskon, että erityisesti Suomessa aikuisten naisten keskuudessa videot tulevat nostamaan tulevaisuudessa suosiotaan. On siis hyvä pysyä mukana myös tässä muutoksessa ja olla hyvissä ajoin itse mukana tekemässä blogin lisäksi myös videoita. Muiden kanavista saa hurjasti vinkkejä ja ideoita toteutukseen ja suunnitteluun myös blogin osalta.

16. Pinterestissä kuvien pinnaus

Pinterest on valtavan iso media ja täynnä mahdollisuuksia. Pinterestissä aktiivisuus auttaa vahvistamaan omaa brändiä ja sitä kautta/sen avulla on moni luonut ihan oman liiketoimintansakin. Itse olen Pinterestissä aktiivinen päivittäin. En kuitenkaan koe, että teen sitä ainoastaan omaa brändiäni vahvistaakseni vaan saan Pinterestistä ihan valtavasti inspiraatiota ja ideoita tekemiseeni. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

17. Facebookissa postauksien ja artikkelien julkaisu

Facebook on monelle bloggaajalle merkittävä liikenteen lähde ja täten sen aktiivinen päivittäminen on todella tärkeää. Jokaisella ammattibloggaajalla on blogille oma Facebook sivunsa, jonne jaetaan kaikki blogin materiaali sekä muuta seuraajia kiinnostavaa materiaalia. Facebook on helppo ja mukava tapa kommunikoida seuraajien kanssa. Blogin Facebookin kautta tulee myös jonkun verran yksityisviestejä, joihin ainakin itse pyrin aina vastaamaan niin pian, kuin suinkin ehdin.

18. PR Tapahtumat

PR tapahtumat ovat monelle bloggaajalle viikottainen ellei päivittäin osa työtä. Itse ulkomailla asuessani käyn hyvin harvoin tapahtumissa, mutta esimerkiksi Helsingissä asuvat bloggaajat käyvät varmasti lähes päivittäin jossakin tapahtumassa. Erilaisten tilaisuuksien kautta tutustuu oman aihealueen ihmisiin ja myös muihin bloggaajiin. Usein tilaisuuksissa kuulee myös ensimmäisten joukossa uusista tuotteista ja palveluista. PR tilaisuudet pitävät bloggaajat siis hyvin ajan tasalla hetken tapahtumista ja trendeistä sekä yhdistävät ihmisiä eri yrityksien takana.

19. Laskutus

Sanomattakin on selvää, että ilman laskutusta ei ole toimeentuloa. Osa bloggaajista toimii tavallisen verokortin kanssa ja osa puolestaan pyörittää omaa toiminimeä tai osakeyhtiötä. Mikäli kyseessä on oma yritys, vie laskutus aina oman aikansa.

Bloggaajan työtehtävät

20. Kirjanpito

Yrityksellä toimivilla bloggaajilla osan ajasta vie myös kirjanpito. Vaikka kirjanpito olisi ulkoistettu tulee kaikki kuukauden tapahtumat käydä läpi ennen niiden kirjanpitäjälle lähettämistä. Sanoisin, että kirjanpito vie keskimäärin yhden päivän kuukaudesta.

21. Tietojen ja taitojen kehittäminen

Bloggaaminen on ala siinä missä muutkin, jossa ei koskaan voi olla liian hyvä. Aina on uutta opittavaa ja ajan tasalla pysyminen vaatii jatkuvaa kouluttautumista. Oli kouluttautumisessa kyse sitten oman blogin aihealueet ja niiden tarkempi opiskelu tai sitten vaikka valokuvaamisen opiskelu niin aina löytyy uusia asioita, joissa olla parempi. Minulle uuden opiskelu on intohimo ja pyrin koko ajan katsomaan eteenpäin asioissa, joista olen kiinnostunut ja joista voisin ammentaa inspiraatiota tänne blogiin.

22. Analytican seuranta

Blogi, Instagram, Pinterest, Facebook, Youtube, kaikki ovat mitattavissa. Monella bloggaajalla kuluu aikaa eri kanavien kävijämäärien seurantaan ja myös niiden raportointiin. Yhteistöissä raportoidaan julkaistujen postauksien lisäksi myös seuraajien määriä. Blogin kävijämäärät eivät missään nimessä ole itseisarvo, mutta niillä on kuitenkin iso merkitys kokonaisuudessa ja on hyvä olla selvästi perillä miten paljon milläkin eri kanavalla on seuraajia ja millaista kehitys on ollut.

23. Snapchatin / Instagram Storyn päivitys

Viimeisenä vielä Snapchatin ja Instagram storyn päivittäminen, joka vie ison osan monen bloggaajan ajasta. Toiset ovat näissä aktiivisempia, kuin toiset ja onpa jo tainnut nousta muutama Snapchat ammattilainenkin, jotka tekevät erilaisia yhteistyökampanjoita jo pelkästään Snapchattiin. Snapchat on parhaimmillaan vuorovaikutteista keskustelua seuraajien kanssa ja sitä kautta saa yleensä aidoimman kuvan. Snapchat ja Instagram Storyt mahdollistavat helpon ja nopean tavan olla vuorovaikutuksessa videon välillä.

Tällaista listaa yleensä tulen siis luetelleeksi niille, jotka kyselevät mitä kaikkea bloggaajan työhön oikein kuuluu. Näiden lisäksi on toki paljon erilaisia eri tilanteiden vaatimia työtehtäviä tapahtumien edustuksista juhlien emännöintiin. Taitaa olla vain mielikuvitus rajana niinkuin yrittäjyydellä ja yrittäjän työtehtävillä yleensäkin!

Millaisia ajatuksia herää sekä yrittäjyydestä että ammattibloggaamisesta? Pohditko koskaan oman yrityksen perustamista ja erityisesti sellaisen, jota voi tehdä mistä päin maailmaa tahansa? Kuulisin todella mielelläni ajatuksia, mielipiteitä ja ideoita sille miten työtehtävät ovat vuosien aikana muuttaneet muotoa ja miten se mahdollistaa ihan uudenlaisia ammatteja!:)

You Might Also Like

6 Comments

  • Reply
    Betina / STELLAR
    27.11.2016 at 18:29

    Todella hyvä postaus ja UPEAT kuvat – ja kiitos UNUM-vinkistä!

    • Reply
      Mona
      28.11.2016 at 12:19

      Iso kiitos ihana Betina <3 Ja UNUM on super näppärä! :)

  • Reply
    Jenni / big mamas home
    27.11.2016 at 20:36

    Ihan supermielenkiintoinen postaus. Minä olen vasta aloitteleva bloggaaja ja olen aivan hetki sitten ottanut käyttöön julkaisukalenterin ja ymmärtänyt instagrammin merkityksen. Se mikä alkoi viattomana harrasteluna, on kypsynyt nyttemmin elämäntavaksi ja on muodostumassa hyvää vauhtia intohimoksi. Olen huomannut haluavani kehittyä tässä ja opiskelen koko ajan itsenäisesti blogin pitämistä.

    • Reply
      Mona
      28.11.2016 at 12:22

      Kiitos Jenni <3 Tosi kiva kuulla, että postaus kiinnosti:)
      Bloggaaminen on kyllä hurjan antoista puuhaa ja se vie helposti mukanaan. Niin kiva kuulla, että sinäkin olet tästä innostunut. Ja tosiaan tässä hommassa voi kehittyä aina! Mitä enemmän oppii sen enemmän löytää myös uusia kehityksen kohteita ja sehän pitää vaan mielen virkeänä:)

  • Reply
    Pinja
    28.11.2016 at 00:04

    Tää oli ihan superhyvä postaus, uskon että ei-bloggaaville ihmisille saattaa usein olla hieman hankalaa ymmärtää mitä kaikkea bloggaaminen (ja varsinkin ammattitasoinen sellainen!) vaatii ja pitää sisällään. Hienoa siis, että raotit hieman verhoa blogikulissien taakse :) Ja näistä kuvistahan nyt ei voi sanoa muuta kuin ihan tajuttoman upeita! ♥︎

    • Reply
      Mona
      28.11.2016 at 12:23

      Kiitos ihana Pinja <3 Kuvat on otettu Thaimaan reissulla 2015 :) Ihan hurjasti käyttämättömiä kuvia vielä koko viime vuoden Aasian reissusta ja kohta siirrytään jo vuoteen 2017! Toisaalta tulee aina hyvä fiilis, kun käy vanhoja kuvia läpi ja muistelee ihanaa kokemusta:)

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *