3.7.2013

Viljaton leipä

Palataan taas positiivisiin asioihin ja postauksiin!!:) Kiitos ihan hirveästi teidän ihanista kommenteistanne. Piristitte mun päivää toden teolla ja sain vaikka miten paljon hyviä vinkkejä!! Ootte ihan parhaita:) Ei edes näppylät harmita niin paljon teidän tsemppaavien viestien jälkeen. Otan myös pari kikkaa teiltä heti käyttöön!:)
Lupasin Instagramin (@Monasdailystyle) puolella jo jokin aika sitten lisätä ohjetta viljattomasta leivästä, jota olen nyt muutaman kerran kokeillut. Ensimmäisellä kerralla tein näkkärin tyylisiä littanoita leipiä ja tänään taas puolestaan testasin vähän enemmän sämpylän näköisiä yksilöitä. Viljattoman leivän ohjeen sain ihanalta Marialta, joka suositteli tämän lisäämistä päivittäiseen ruokavaliooni. Tärkeää on nyt siis saada tarpeeksi energiaa ja paljon hyviä ravintoaineita, jotta alan tervehtymään ja voimaan paremmin. Yksi ruokavalioni ohje on välttää tärkkelystä, joka ruokkii vatsassani olevaa bakteeria klebsiellaa. Olen nyt ollutkin viimeisen viikon vähällä tärkkelys määrällä ja aikamoisia vieroitusoireita voinen sanoa saaneeni..:D Väsymys ei ainakaan ensimmäisen viikon aikana ole vähentynyt yhtään eikä tämä flunssakaan kovin imarteleva ole. Tosin vatsa voi tällä hetkellä varmasti paremmin kuin vuosiin! Suunta on siis ehdottomasti oikea. Sunnuntaina tosin retkahdin oikein kunnolla(Denniksen pizza… uuuups..), mutta sen jälkeen kyllä taas tiesi retkahtaneensa. Se olikin ensimmäinen kerta noin viiteen viikkoon, kun tuli syötyä todella ei sopivasti. Nyt ei taas tee mielikään mitään vatsalle ei sopivaa ja hoito-ohjelmaa on hyvä jatkaa entistä motivoituneempana.
                                                                                                                                                                        
Tässä olisi viljattoman leivän alkuperäinen ohje, jonka sain:
3-4 munaa TAI 2 munaa ja 2dl juustoraastetta
3-4 rkl rahkaa TAI paksua jogurttia
2 tl leivinjauhetta (ei pakollinen) 
3 dl siemeniä, rouheita (esim. auringonkukan-, kurpitsan-, seesamin- tai pinjansiemen, pellavarouhe, hernerouhe)
loraus oliiviöljyä
loraus vettä
1 tl suolaa tai maun mukaan
Sekoita munat ja rahka/jogurtti (+juusto) tasaiseksi. Sekoita keskenään siemenet/jauhot/rouheet, leivinjauhe ja suola. Lisää munarahkaseokseen jauhot ja sekoita. Voit antaa turvota puolisen tuntia, jonka jälkeen lisää vettä tai jogurttia tarvittaessa.
Laita uuni 200°c. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle tasaiseksi levyksi. Taikinan olisi hyvä olla löysähköä, lusikoitavaa. Laita uuniin ja paista kypsäksi noin 20 min. Leikkaa leipä paloiksi. 
                                                                                                                                                                    
Itse jouduin ohjetta hieman muokkaamaan, koska vielä hetken aikaan vältän myös maitotuotteita (tosin sain luvan ottaa voin jo ruokavalioon, jes!!:) ) viljojen lisäksi. 
Sämpylän mallisiin leipiin otin inspiraatiota ikisuosikki bloggaajaltani Carolinelta. Laitoin nimittäin aikaisemmin tutun taikinan pellin sijasta muffinsivuokiin. Nämä olivat itseasiassa vieläkin parempia mitä ensimmäisellä kerralla kokeilemani levyleivät:)
Nämä minun tekemäni leivät tulevat seuraavalla ohjeella, jota siis muokattu alkuperäisestä:
  • vatkaa neljä kananmunaa 
  • sekoita keskenään rouhitut (blenderissä) kurpitsansiemenet, auringonkukansiemenet ja seesaminsiemenet. Kaikkia yhteensä 3 dl. Lisää myös 2tl  leivinjauhetta.
  • sekoita seos kananmunien kanssa ja lisää loraus luomu oliiviöljyä ja ripaus suolaa
  • anna turvota noin puoli tuntia
  • lisää taikina tasaisesti muffinsivuokiin
  • paista uunissa 200°c noin 20 min. Tarkkaile, koska kärähtää helposti.
  • Nauti leivät sellaisenaan tai voin ja graavinlohen kanssa, NAM!! :)

Toivottavasti tästä ohjeesta oli iloa monelle! Itse aion ehdottomasti jatkaa viljattoman leivän tekoa ja kokeilla erilaisia variaatioita siemeniä vaihtamalla. Kunhan saan ruokavaliotani myös hieman laajennettua otan mukaan myös rahkan ja juustoraasteen!:)
Ihanaa keskiviikkoa kaikille!! Kiitos kun jaatte teidän aikaanne ja luette tätä blogia  

You Might Also Like

12 Comments

  • Reply
    Anonymous
    3.7.2013 at 17:04

    Oletko testannut mantelijauhoja? Niitä voi käyttää tavallisten jauhojen korvikkeena, ovat siis mantelista jauhettuja. Googlettamalla löytyy hyviä sämpyläreseptejä…. -mari-

    • Reply
      Mona
      3.7.2013 at 21:45

      Loistavaa, kiitos paljon vinkistä!! :) Niitä siis seuraavaksi kokeilemaan!! :)

  • Reply
    v.believeinyourdreams
    3.7.2013 at 17:16

    Teen yleensä pizzapohjan tällä samaisella ohjeella! :D Hyvä tulee siitäkin, sämpylöitä täytyy myös joskus kokeilla!

    Mukavaa loppuviikon jatkoa!

    Kesäterkuin mrs V

    • Reply
      Mona
      3.7.2013 at 21:46

      No mä just ekalla kerralla funtsin, että menisköhän tää pizzapohjasta!!:) Joten kiitos vinkistä, seuraavaks pizzaa tehdessä tämä lähtee kokeiluun:) Ihanaa loppuviikkoa myös sinne!! <3 :)

  • Reply
    Sandy
    3.7.2013 at 19:01

    Kiitoksia tästä ohjeesta, testaanpa heti tällä viikolla. Olen itse nyt kuukauden päivät yrittänyt olla gluteenittomalla ruokavaliolla (en siis täysin viljattomalla). Olen käyttänyt leivonnassa gluteenittomia jauhoja ja tattari- ja riisijauhoa, mutta siemeniä lähinnä lisukkeena. Nuo kyllä näyttää aika herkullisilta. :)

    • Reply
      Mona
      3.7.2013 at 21:47

      Jee kiva jos oli vinkkiä!! :) Mä alotin kans gluteenittomalla. Qvinoa, hirssi ja tattari on niiiiiin hyviä <3 :) Nyt mennään vähän aikaa kuitenkin ilman niitäkin.. Mut onneks nyt joskus vielä saa normaalimmaks ja monipuolisemmaks tätä ruokavaliota..:D Toivottavasti;)

  • Reply
    Jutta
    3.7.2013 at 22:48

    Mielenkiintoista! Pakko varmasti testata. :)

    • Reply
      Mona
      4.7.2013 at 12:40

      No ehdottomasti kantsii testailla!! :) Nä oon hyviä treenallekin, kun on protskuja paljon!:)

  • Reply
    IMAGE black and white
    4.7.2013 at 00:15

    Mä olenkin tehnyt tuolla ohjeella (ilman siemeniä) pizzapohjat… :) Mutta nyt siis kokeilemaan tuota ohjetta!
    Tai siis sitten kokeilen, kun olen saanut luvan lopettaa kehoni/suolistoni “myrkyttämisen” Keliakian toteamista varten.
    Olet nättimys, näpyillä tai ilman. :)

    • Reply
      Mona
      4.7.2013 at 12:40

      Voi kiitos ihana <3:')

  • Reply
    Hanilo
    4.7.2013 at 12:16

    Tosi kiva, että julkaisit tän ohjeen, mun täytyy ehdottomasti kokeilla joku päivä!

  • Reply
    Anonymous
    4.7.2013 at 17:03

    Nams, tää menee kokeiluun!:) ihan sairaan nopsa on myös pelkkä kananmuna ja manteli-yhdistelmä!:) ne sekaisin ja paistaa pannulla…vähän niinkuin manteli munakas;) mulla ainakin ruokavalio ja stressin hallinta auttanut selvästi moniin oireisiin…niin ja kiitollisuus myös, muistan olla kiitollinen kaikesta, niinkun vaikka tästä sun superihanasta päivä piristys blogista<3 niin ja pian starttaavasta välivuodesta puolivuotiaan ja miehen seurassa Aasian lämmössä!:)

  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *