7.6.2015

Vatsa väsyttää

Mainitsin muutama päivä sitten, että olen ollut ihan todella väsynyt. Voimaton olo on jatkunut edelleen ja olen aika varma, että se on täysin vatsasta johtuvaa. Muutaman vuoden takainen olo on palannut mieleen vähän liiankin hyvin. Tarkempi postaus aiheesta löytyy Ravintovalmennuksessa!– postauksesta.

white2

Ennen tänne reissuun lähtöä yksi tärkeimmistä tavoitteistani oli olla mahdollisimman hyvässä kunnossa ja saada vastustuskyky hyväksi. Tiesin, että pitkään muualla asuminen voi helposti vaikuttaa herkkään mahaani. Ennen reissua olin fyysisesti hyvässä kunnossa, enkä sairastellut juuri pieniä flunssia lukuunottamatta. Alku matkasta vatsa kesti aasialaiset tuliset ruuat paremmin, kuin olisin koskaan voinut edes kuvitella. Matkan varrella unohdin ajan pari vuotta sitten ja nautin vain vahvasta vatsasta, joka kesti loistavasti kaikkia ihania aasialaisia ruokia. Ennen kuin sitten nyt viimeisten viikkojen ja kuukausien aikana…

white

Vahva vatsani on ottanut takapakkia, eikä todellakaan siedä enää täällä Aasiassa omaksumaani “vapaata” syömistä. Onnekseni se ei ole vielä mennyt niin pahaksi mitä se aikaisemmin oli, mutta hyvää vauhtia menossa kylläkin. Tällä hetkellä vatsa ei tunnu kestävän enää juuri mitään vahvempaa esimerkiksi tulisia mausteita, rasvaisia ruokia ja myös tärkkelys saa olon tukalaksi.

Vatsaongelmien lisäksi ehkä eniten harmittava asia on sen takia tuleva väsymys ja uupumus. Tuntuu, ettei minusta ole mihinkään. Tällaisessa olotilassa huomaan todella äkkiä tulevani alakuloiseksi ja sosiaaliset menot karsiutuu ensimmäisenä, kun ei vaan helkkari jaksa! Miten älyttömän typerälle tuntuu sanoa, että en jaksa lähteä, kun väsyttää?! Vatsaongelmista johtuva väsymys on kuitenkin jotain ihan muuta, kuin se tavallinen väsymys mitä kokee esimerkiksi aamulla, kun ei ihan vielä haluaisi herätä.

Vatsaongelmien takia väsyminen on todella todella uuvuttavaa. Välillä huomaa, että pienetkin ponnistukset tuntuu ihan ylitsepääsemättömiltä. Rappusten nousu, töiden teko ja lukeminen tuntuu välillä ihan järkyttävälle. Ja vaikka miten monta tuntia nukkuisi ei tunnu mikään riittävän.

white3

Tällä hetkellä on todella ristiriitaiset tunteet. Samaan aikaan olen ihan super kiitollinen, että vatsa on kestänyt reissun niin hyvin ja vasta nyt alkanut oireilla. Toisaalta harmittaa taas ihan tajuttoman paljon miksen ole ollut koko matkan ajan tarkempi ruokien kanssa ja tehnyt useammin itselleni eväitä kouluun ja syönyt ulkona harvemmin. Toisaalta on aivan turha jossitella ja harmitella. Olisi se vatsa voinut mennä huonoon kuntoon ihan pelkästä jatkuvasti pulloveden juonnistakin.

Nyt ollaan kuitenkin siinä pisteessä, että ulkona syömiset jää ihan minimiin (muutamaa luottopaikaa lukuunottamatta, josta tiedän tarkalleen mitä saan) ja myös levolle on annatteva aikaa. Huomaan nimittäin, että myös stressi on yksi pahimmista vatsan vihollisista. Helpommin kuitenkin sanottu, kuin tehty. Uupunut olo pakottaa lepäämään, levon takia jää asioita tekemättä, tekemättömät asiat taas saa stressin puhkeamaan.

Takaisin Suomeen tullessa pitää varmasti ensimmäisenä ottaa kaikki mahdolliset verikokeet ja muut, jotta varmistuu ettei ole tullut mukana mitään ylläreitä.. Tarkoitus on joka tapauksessa mennä laajan ruuansulatusanalyysin kontrolliin, joten tuleepahan samalla tehtyä kunnon tarkistus.


I´ve very tired lately and I think that it is all because of my stomach problems. Before we started our journey in January I have felt so great about my stomach for a while and that´s why I ate anything I wanted at the beginning and my stomach was just fine with all the Asian food. However recently I have taken a huge step backward with my stomach health. The tiredness is anything to be compared to that one you have in the morning when you don´t want to wake up early. It is something like that you have no energy to do things at all and even walking makes you feel exhausted. No matter how much you sleep its not enough. It is shame that social relationships are the ones that suffer for this. Even though it is a bit lame to say that I cannot come because I am so tired.

At the moment I have contradictory feelings about this situation. At the same time I am happy that my stomach worked nicely until this and I had a change to enjoy Asian cuisine but still I feel bad about my self that I did not take better care of my stomach right from the beginning. It is too late to feel bad about this anymore though. When I get back to Finland I need to take some lab tests to make sure that nothing too serious is going on.  Until that I am just going to eat stuff that I know for sure being “secure” for me.

You Might Also Like

13 Comments

  • Reply
    Pinja
    7.6.2015 at 09:28

    Voi ei! Toivottavasti vatsasi ei menisi ainakaan huonompaan kuntoon, vaan saisit nauttia vikoista hetkistä reissussa!

    • Reply
      monasdailystyle
      8.6.2015 at 11:23

      Onneksi vanhasta kokemuksesta tietää, että ruokavalion avulla saa suhteellisen nopeasti avun tuohon. Mutta ärsyttävää toi joka tapauksessa on:/ Toisaalta saan olla super kiitollinen, kun olen muuten pysynyt kunnossa ja ilman mitään suurempia sairasteluja!:)

  • Reply
    Mira
    7.6.2015 at 09:52

    Tsemppiä sinne! Tunnistan ton herkän vatsan ja väsymyksen yhteyden yhden läheisen osalta, itselläni taas stressi vaikuttaa todella vahvasti vatsan toimintaan. Ja koen myös, että suoliston ollessa kunnossa, olen myös pirteämpi, energisempi ja myönteisempi. Tästä tulikin mieleeni, että masennuksen ja suoliston yhteydestä on tehty tutkimuksia.Ks. http://www.hs.fi/hyvinvointi/a1407925354969. Todella mielenkiintoinen aihe! Mut nyt tosiaan vaan stressi pois ja nautit vaihdosta, se on ainutkertaista aikaa! <3 ps. en oo aikaisemmin kommentoinut sulle, nyt oli pakko! Kiitos blogista, ja elämänmyönteisistä ja ihanan rehellisistä postauksistasi!

    • Reply
      monasdailystyle
      8.6.2015 at 11:29

      Kyllä, olen itse täysin tuon kannalla, että suoliston kunnolla on ihan hurjan iso merkitys masennukseen. Funkkarilääketieteen puolella tuo on aika selvä juttu ja masennukseenkin syitä etsitään yksilöllisesti ja laajasti. Itse uskon, että pelkällä ruokavaliolla voi olla ihan hurjan iso vaikutus masennuksen hoidossa.
      Kiitos tsempistä ja ihanasta kommentistasi <3:) Tämä aika täällä on kyllä tosiaan ollut ihan ainutlaatuista ja ehdottomasti siitä nautin loppuun asti vaikka vatsa vähän vastaan sanookin :D

  • Reply
    sara
    7.6.2015 at 10:57

    Mä niin ymmärrän nuo vatsaoireet ja niiden aiheuttaman väsymyksen!!! :( Mulla oli 2 vuotta päivittäin vatsa kipeä ja outo. Kävin kymmenillä eri lääkäreillä ja kaikki tehtiin ja todettiin, että se on todennäköisesti ärtyvä suoli tai jotain muuta toiminnallista vatsavaivaa. Yksi mikä mulla pahensi vatsavaivoja oli pelko niistä ja stressi. Pikkuhiljaa kun tutkimukset oli tehty saatoin lopettaa stressaamisen..Nykyään en enää stressaa jos vähän vatsassa tuntuu! <3 Syön terveellisesti ja monipuolisesti (herkkuja ja leipää myös viikottain ;)). Ja maha on littana ja ei turvota ja on harvoin kipee!! Jälkeenpäin ajatellen stressi pahensi TODELLA paljon oireitani.. Ja lisäksi oon alkanu syömään perus maitohappobakteereita. En tiiä mikä vaikutus niillä on ollu, mut ei ainakaan huonompi!! :) Tsemppiä erittäin paljon!

    • Reply
      monasdailystyle
      8.6.2015 at 11:33

      Hei ihan mahtavaa, että oot saanut mahan kuntoon stressin vähennyttyä!! :) Se on tosiaan niin mahan kuin muunkin terveyden kannalta yksi pahimmista jutuista mitä itselleen voi tehdä.. Tietty pieni stressi kuuluu elämään, mutta kun se kasvaa mittakaavassa liian suureksi on siitä vaan ja ainoastaan haittaa.
      Ja sun onni, ettei kyseessä oo ollut ruokayliherkkyyksiä tai muuta bakteereista johtuvaa vatsaongelmaa :D Nimimerkillä. ruokarajoitteet voi joskus vähän ärsyttää ;D

  • Reply
    Kristiina Maria
    7.6.2015 at 14:36

    Ikävä kuulla vatsaonglemista, toivottavasti loppuajaksi löytyy sopiva ruokavalio ja energiatasot lähtee nousuun. Mukavia viimeisiä vaihtoviikkoja! :)

    • Reply
      monasdailystyle
      8.6.2015 at 11:34

      Kiitos täällä tosiaan koitetaan ottaa viimeiset irti vikoista viikoista. Aika hassua, että kohta ollaan jo kotimatkalla!!:OO
      Ja eiköhän tää tästä lähde suht nopeasti parempaan päin, kun saa suoliston “rauhoittumaan”. Olisin kyllä mieluusti nauttinut näistä paikallisista tulisista ja mausteisista ruuista vielä viimeisetkin viikot, mutta onneksi on kaikkea muutakin kivaa vielä :DD

  • Reply
    siiri
    7.6.2015 at 22:58

    voi mona! tosi kurjaa lukea tämmöstä, koska olinkin miettinyt reissu postauksiasi lukiessa miten ihanaa että oot saanut siellä nautittua olostasi vaikka ne omat “tutut&turvalliset” syömisrutiinit eivät ookkaan ihan pitäneet. voimattomuus&väsymys on kyllä kurjia fiiliksiä, joten nyt tosiaan lepoa&aikaa itselleen <3 on kyllä silti upeaa miten osaat kuunnella kroppaasi&tunnistat kun kaikki ei ole kohdallaan – siitä on sitten helppo lähteä tekemään niitä tarpeellisia muutoksia :-) eiköhän se masu kohta taas oo pirtsakampi, kun vähän skarppaa syömisten kanssa ja ennen kaikkea kuuntelee sitä kroppaa&antaa sille sitä mitä se tarvitsee :-)xx

    • Reply
      monasdailystyle
      9.6.2015 at 03:43

      Muruu<3 Joo on kyllä loppujen lopuksi ihmeen hyvin ja pitkään maha kestänyt. Kotona kun ei tule syötyä läheskään yhtä paljon tulisia ja näin rasvaisia (tai ainakin eri rasvoja käytetään) kuin täällä. Ja onneksi ei niin pahaksi oo mennyt kuin muutama vuosi sitten oli. Nyt vaan karsintaan kaikki mega tulinen (ja hyvä aasialainen ruoka:D) Hei kohta nähdään jo <3<3<3<3 :)

  • Reply
    Mrs. S
    8.6.2015 at 09:20

    Kuullostaapa todella kurjalta, ja valitettavasti myös todella tutulta. En tiedä onko sinulle koskaan tehty kolonoskopiaa, eli paksusuolentähystystä, mutta suosittelisin tekemään sen Suomeen palattuasi, mikäli oireet jatkuvat.
    Itselläni diagnosoitiin muutama vuosi sitten krooninen paskusuolentulehdus/Crohnin tauti (eivät tiedä tarkalleen kumpaa on), mutta kuvailemasi oireet kuullostavat kovasti samanlaisilta, mistä itse kärsin.
    Välillä kun sairaus on remissioissa, voi olla mitä mainioin vuosiakin! Mutta oireet yleensä palaavat aika-ajoin… :(

    Ja vaikka perustaudinkuvassa merkittävinä ja yleisimpinä oireina pidetäänkin hurjaa ripulia ja verentuloa, ei se välttämättä lähellekään aina oireile niin. Itse tiedän akuutin puhjenneet tuosta pelkästä todella uupuneesta ja väsyneestä olotilasta, jonka jälkeen alkavat vasta vatsavaivat. Ja kerrottakoot vielä että tulehdusarvoni ja calpro-arvoni ovat olleet yli tuhatkertaisia viitearvoihin nähden, vaikken ole ripulista tai verentulosta kärsinytkään, joten tutkituttamassa kannattaa käydä nuo sinunkin vaivasi!! Autoimmuunisairaudet ja krooniset suolistotulehdukset ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti viime vuosina.
    Mutta toivotaan että sinulla tuo olisi enemmän jotain toiminnallista vaivaa, ja helpottaa kunhan saat stressaamisenkin minimiin.

    Kaikkea hyvää sinne, ja parempaa vointia!

    (ps. kun itselläni puhkeaa akuutti, koitan välttää kaikkia vilja- ja maitotuotteita parhaani mukaan. Kaura on ainut mitä vatsani kestää kauravellin muodossa. Sokeri on pahin vihollinen, joten sekin kannattaa karsia niin vähäksi kuin vain pystyy. Kaviksia ja lihaakaan ei kannata välttämättä syödä ihan hurjia määriä, koska ne ovat aika työläitä ruuansulatusjärjestelmälle. Mitä helpommin sulavaa ruokaa, sen helpompaa se on myös suolistolle käsitellä. Koita pari viikkoa suosia sosekeittoja ja todella helposti sulavaa ruokaa, ja katso auttaako rauhoittamaan vatsaa…)

    -Mrs.S

    • Reply
      monasdailystyle
      9.6.2015 at 03:53

      Jep, valitettavasti on tehty tuo tähystys :DDD Oli ehkä kamalin kokemus ikinä:’D
      Mä sain pitkien tutkimusten jälkeen avun funktionaalisesta lääketieteestä. Itse suositelen lämpimästi funkkari lääkärin puoleneen kääntymistä. Mulla vatsaongelmien syiksi selvisi liiallinen klebsiella bakteerin määrä suolistossa sekä ruokayliherkkyydet, joita oli kasaantunut paljon. Vähän tarkempi sepostus löytyy täältä: https://www.monasdailystyle.com/2013/06/26/ravintovalmennuksessa/
      Oon ehdottomasti sitä mieltä, että vatsaongelmien kanssa ei tarvitse oppia elämään. Pitää vaan löytää syy niihin ja lähteä kokonaisvaltaisesti hoitamaan syitä ei oireita. Harmillisen usein lääkärit kertovat vatsaongelmien olevan juuri toiminnallista vatsaa tms ja toteavat vielä, että sen kanssa pitää vaan oppia elämään:O Itse olen tässä asiassa kyllä aivan eri mieltä.
      Nämä omat vatsaongelmat ovat täällä aivan selvästi siitä johtuvia, että olen syönyt liian vapaasti todella tulista ruokaa, herkkuja ja paljon rasvaa sisältäviä paikallisia ruokia. Mulla esimerkiksi mm. tuo mainitsemasi kaura saa mahan aivan sekaisin. Me ollaan kaikki niin yksilöitä. Sen vuoksi olisikin tosi tärkeää yksillöllinen suunnitelma vatsan kuntoon pääsyn kanssa. Aikaisemmasta kokemuksesta tiedän, että vatsan saa loppujen lopuksi nopeastikin rauhoittumaan, mutta en silti kiellä etteikö harmittaisi, että joutuu enemmän rajoittamaan näiden mielettömän hyvien aasialaisten ruokien syöntiä:D Toisaalta onhan täällä vaikka mitä muutakin ihanaa, eikä se ruoka ole ainut juttu. Onneksi :D

  • Reply
    Outi Karita
    10.6.2015 at 06:50

    Vatsa vaivat on ikäviä ja energiaa syöviä, toivottavasti pian saat helpotusta!

  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *