23.7.2015

King Coconut

kingcoconut2kingcoconut

Vierailijakynä käyttöön ja Eetu matkaa kanssanne takaisin Sri Lankan kauniisiin maisemiin ja erityisesti saaren ruoka-antimien keskelle. Sri Lanka on todellinen kasvissyöjän paratiisi sillä lankalaisten ruokavaliossa pääosaa näyttelevät erilaiset kasviscurryt ja riisi. Matkalta oli mahdollista poimia loistavia vinkkejä omaan ruoanlaittoon kotosalla, joskin erityisesti tuoreesta kookoksesta tehtävät ruokalajit, kuten sambol, voivat jäädä haaveeksi raaka-aineiden saatavuudesta johtuen.

Kuten todettua Sri Lankalla käytetään kookosta erittäin paljon ja monipuolisesti. Kookosmaitoa käytetään lähes jokaisessa curryssä pehmentämään tulisten ja voimakkaiden mausteiden aromia ja tehdäämpä siitä aivan törkyisen hyvää jäätelöäkin. Raastettua kookosta käytetään esimerkiksi salaateissa, leipätaikinoissa ja jälkiruoissa. Näkyvin rooli kookoksella on kuitenkin janojuomana ja keltaisia juotavaksi tarkoitettua kookospähkinöitä oli edullisesti tarjolla lähes jokaisessa kadunkulmassa.

King Coconut, eli se keltainen versio kookospähkinästä oli minulle uusi tuttavuus. Moni meistä lienee maistanut niin sanottua Young Cononuttia, jota myydään paljon ainakin Thaimaassa. Vihreä nuorikookos sisältää enemmän kookoslihaa, jonka voi lusikoida pähkinän tyhjenyttyä.  Sen vesi on lisäksi miedompaa kuin King Coconutin vesi. Lankalaiset pitävät luonnollisesti omaa kuningaskookostaan “one and only” juomakookoksena. Sen veden sanotaan olevan ravinnerikkaampaa ja kookoslihaa ei ole pähkinässä syötäväksi asti.

King Coconutin vesi siis nautitaan suoraan pähkinästä. Taitavasti miehet kirvesti kookoksen auki ja tökkäs pillin sisään pienestä aukosta. Kadulla pähkinän hinta pyöri 30 ja 40 sentin välillä ja juotavaa riitti lähes puolen litran verran. Omaan makuuni kyseinen kookosvesi oli liian vahvaa ja sen äitelä sivumaku vain korostui, kun kookos nautittiin auringonlämpöisenä. Pahaa kookosvesi ei sentään ollut, mutta sanottakoon, että se maistui.. noh.. terveelliseltä!

Instagramista @eetuvisuri (täällä) löytyy kuvamateriaalia kookosmaistelusta.

Back to Sri Lanka and it´s cuisine. The island is perfect for vegetarian diet because their cuisine is based on mostly vegetable curries and coconut milk. In addition to be used in cooking coconut is often used for drinking because of the nutritive and healthy coconut water. Sri Lankan coconut is called King Coconut and it is considered to be the best and healthiest coconut around. There is much more less meat and more water in the King Coconut so it is widely used for drinking purposes around the island by both tourists and locals. We tried King coconut one day in Arugam Bay. We bought the coconut from the street vendor for around 40 cents. The taste was strong. Sweet taste turned to bitter after taste. After tasting the fruit we are confirmed it is healthy because nothing that´s bad for you won´t taste that weird. :)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *