13.5.2016

Ajatuksia lapsista ja perheen perustamisesta

lovebaby

Sain postaustoiveen kirjoittaa ajatuksia perheen perustamisesta ja siitä millainen ajatus meillä on lapsien saannista. Aihe on todella ajankohtainen sillä näitä asioita olemme pohtineet paljon vaikken niistä täällä blogissa olekaan koskaan sen tarkemmin kirjoittanut.

Samassa tilanteessa olevia on siellä varmasti paljon muitakin, joten päätin tarttua aiheeseen hetimiten ja kertoa meidän ajatuksia pintaa syvemmin.

Alkuun kerrottakoon, että minulle lasten saaminen ei ole aina ollut mikään suuri haave. En oikeastaan nuorempana edes pitänyt lapsista. Moni varmasti ajattelee, että olen super lapsirakas ja aina valmiina lapsenvahdiksi, mutta näin ei todellakaan ole aina ollut.

Ennen kuin tapasin Eetun minulle oli ihan ok ajatus, jos en koskaan saa lapsia. En osannut ajatella itseäni äitinä eikä vastaantulevat lapset aiheuttaneet juuri tunteita suuntaan tai toiseen. Sinänsä erikoista, koska oma äitini on taas ollut varsin aikaisin kypsä äidiksi ja on aina ollut todella lapsirakas. Tämä piirre ei vaan siirtynyt suoraan minulle :D

Mielipide lapsista kääntyi kuitenkin aivan päälaelleen lähes yhdessä päivässä. Eetun ja minun ensimmäisten treffien jälkeen nimittäin tiesin heti, että tämän miehen kanssa tulen menemään naimisiin ja haluan ehdottomasti myös lapsia. Jotenkin todella kliseistä ja oikeastaan aika outoakin, että mieli voi muuttua niin paljon niin lyhyessä ajassa.

Eetun elämän arvot, aitous ja rehellisyys olivat jotain niin käsittämättön merkityksellistä, että minun mielikuva täydellisestä perheestä sai todella vahvan pohjan. Mielukuvan lisäksi näin myös hyvin selvästi elämän realistisen puolen ja sen, että kaikki ei mene aina niin täydellisesti mitä elämältä haluaisi. Eetun kanssa koin, että vaikka asiat menisi miten huonosti tahansa olisin valmis ottamaan riskin juuri hänen kanssaan. Ihan kaikessa.

OIen aina kasvanut ison rakkauspilven keskellä, jossa olen kokenut olevani turvassa ja olen saanut kaiken mitä olen ikinä voinut edes toivoa. Minun vanhempani ovat kuitenkin eronneet, kun olen ollut pieni ja vanhempieni uusista avioliitoista minulla on yhteensä neljä sisarusta.

Välimatkojen takia olen elänyt vähemmän yhdessä kolmen sisarukseni kanssa. Yhtä tärkeitä he tietysti ovat, mutta nuorena usein koin, etten saa yhtä paljon huomiota isältäni, kuin kolme sisarustani, jotka asuivat hänen kanssaan. Isäpuoleni on toki ollut aina arjessa läsnä ja yhtä paljon minulle isä, kuin oma isänäkin. Tietynlainen isän läsnäolon puute kuitenkin on varmasti ollut yksi syy siihen miksen ole nuorempana niin paljon pitänyt lapsista. Olen siis vanhin sisaruksista ja nuorena koin tietynlaista kateutta nuorempia sisaruksiani kohtaan. Koin ehkä, että jouduin tietyllä tavalla kilpailemaan isän huomiosta ja se saattoi luoda käsityksen mieleeni, etten ole lapsirakas persoona.

Muistan vieläkin, kun veljeni syntyi ja mietimme yhdessä nimeä uudelle tulokkaalle. Olin hyvin mustasukkainen 5 vuotias tärpästikkeli ja päätin, että tästä mötkylästä tulee Sika. Tuo Sika on minulle tällä hetkellä yksi maailman tärkeimmistä asioista ja tukee minua elämän jokaisessa käänteessä. Mutta viisi vuotias pieni Mona ei ajatellut silloin pikkuveljen tuovan elämään rikkautta ja rakkautta. Lähinnä se vei nyt äidin huomiota pieneltä Monalta. Samaan aikaan isäni perheeseen syntyi toinen pikkuveljeni ja koin pienenä Monana jääväni tuollaisten rääpäleiden varjoon. Minulla ei todellakaan ole mitään traumoja näistä ajoista, mutta aikuisena olen osannut yhdistää näiden tekijöiden vaikuttaneen minun myöhempiin ajatuksiini lapsista. Uskon tällaisten tunteiden olevan normaaleja ja varmasti monen perheen vanhin lapsi on käynyt osaltaan samoja tunteita.

Takaisin kuitenkin Eetun tapaamiseen ja lapsihaaveiden heräämiseen.
Eetu on kasvanut perheessä, jossa hänellä on sekä isosisko, että pikkuveljiä. Hän on tottunut vaippojen vaihtamiseen ja toisista huoltapitämiseen. Hän on myös saanut osuutensa isosiskon voimista ja tullut teipatuksi tuoliin siskon juksauksen toimesta. Näitä asioita arvostan ja rakastan Eetussa. Hän on keskimmäisenä oppinut sekä jakamaan että pitämään puolensa. Hän on oppinut olemaan tarvittaessa häikäilemätön ja kuitenkin toisten puolia pitävä. Näen Eetussa miehen, joka on kokenut ja oppinut jo hyvin nuorena elämästä niin paljon, että hänellä on valtavasti annettavaa omille lapsille. Näen Eetussa miehen, joka on valmis tekemään mitä tahansa omien lastensa eteen.

Se tunne ja varmuus siitä, että voi jakaa elämän tällaisen miehen kanssa on minulle ihan valtavan tärkeää. Tiedän, että vaikka mitä tapahtuisi voin luottaa siihen, että Eetun elämänarvot ovat oikeat ja yhdessä selviämme mistä vaan. Eetu ei todellakaan ole täydellinen, mutten ole minäkään. Me molemmat ymmärrämme kuitenkin sen, että elämä voi tuoda mitä vaan eteen, eikä toista voi ikinä omistaa. Tärkeintä on arvostaa toista ja pitää toistensa puolia oli tilanne mikä tahansa. Tällaisen ihmisen kanssa perheen perustaminen on minulle piilossa ollut haave.

Eetu herätti minussa lähes heti ”vauvakuumeen” ja sitä olen potenut jo usemman vuoden. Järki ja elämäntilanne tähän asti on kuitenkin antanut odotuttaa elämän uusia käänteitä. Meillä on paljon haaveita ja unelmia, joista osaa olemme jo kiitollisena saaneet toteuttaa. Lapset eivät ole vielä olleet osa tätä elämänvaihetta, mutta sanotaanko näin, että lapset eivät myöskään olisi olleet este meidän unelmien ja haaveiden toteutumisille.

Seuraava unelma on saada lapsia. Tiedän ettei lapsia vaan tehdä, lapsia suodaan. Minulla on aina ollut mielikuva, että tulen raskaaksi todella helposti. Tämä mielikuva johtunee siitä, että sukuni naiset ovat tunnetusti todella sikiävää porukkaa. Ikävuosia tulee kuitenkin koko ajan lisää, enkä ole enää parikymppinen (täytän heinäkuussa 29) niin kuin moni sukuni ensisynnyttäjistä. En siis voi kieltää, etteikö välillä mielessä käy, että mitä jos en sittenkään tule raskaaksi?

Toisaalta olen oppinut, että on turha murehtia asioita. Elämä kantaa ja tuo eteen juuri niitä asioita, joita on tarkoitettu eteen tuotavaksi. Niin kuin tämä meidän Krakovan kokemus. Olen kiitollinen tästä mahdollisuudesta ja uskon kaiken menneen juuri niin kuin meille on tarkoitettu.

Odotan kuitenkin enemmän kuin paljon sitä hetkeä tulevaisuudessa, että voin kertoa rakkaimmille läheisilleni perheenlisäyksestä. Hassua, mutta voin jo lähes tuntea sen ilon, rakkauden ja ylitsepursuavan kiitollisuuden tunteen sillä hetkellä, kun tuo tieto tulee ajankohtaiseksi meidän elämässä.

You Might Also Like

23 Comments

 • Reply
  Sonja
  13.5.2016 at 13:50

  Ihana kirjoitus <3

  • Reply
   monasdailystyle
   13.5.2016 at 16:06

   Ihana sinä <3

 • Reply
  Nette
  13.5.2016 at 15:27

  Ihania ajatuksia, kiva kun jaoit meillekin. :) Ja vitsit kuinka naurahdin tuolle ” ja päätin, että tästä mötkylästä tulee Sika” – hahah! :D. Olen aina ollut todella lapsirakas ja olen aina tiennyt haluavani lapsia. Tälläkin hetkellä ajattelen kuinka ihanaa olisi saada lapsi, mutta järki tulee vastaan, sillä olen vasta vajaa 22-vuotias opiskelija. Tiedän, ettei elämää voi suunnitella, mutta olemme ajatelleet, että lapsille olisi sopiva aika tulla opiskelujen jälkeen, kunhan vain niitä suodaan meille. (Samaa mieltä kanssasi, lapsia ei tehdä vaan niitä suodaan). Samaistun moniin ajatuksiisi, ja varsinkin tuohon, kuinka voit kuvitella sen ilon ja rakkauden, kun perheenlisäystä on tulossa. Tuntuu, että pelkkä ajatuskin saa kyyneleet silmiin! :D Puhumattakaan kun ajattelen mahdollisten uutisten kertomista äidilleni – hänkin on monta kertaa sanonut että pelkkä ajatus lapsenlapsista saa silmät kyynelehtimään ilosta. Onneksi lähipiirissä on kuitenkin jonkin verran lapsia, joiden seurasta voi nauttia. Vaikka lapsiasiat on mielessä, niin kyllä silti nautin myös tästä nuoruuden vapaudesta. Lapsille on vielä paljon aikaa <3 Ja onneksi ollaan samalla aaltopituudella poikaystäväni kanssa, että lapsien aika on vähän myöhemmin. :) Tsemppiä hääjärjestelyihin ja ihanaa kesää teille <3 Ja pakko sanoa, että vaikka en teitä tunnekaan, niin varmasti teistä tulee aivan mahtavia vanhempia joku päivä!

  • Reply
   monasdailystyle
   13.5.2016 at 16:08

   Kiitos itsellesi Nette, kun jätit kommenttia <3 heh, arvaa miten pettynyt olin, kun se Sika sitten käynytkään äidille ;D
   Mulla on ihan sama, että melkein itkettää jo ajatuskin siitä, kun joskus voi ilouutiset ilmoittaa:') Ja joka kerta, kun joku läheinen tai edes puolituttu kertoo vauvauutisista niin meikä kyllä tihrustelee hyvin äkkiä:D
   Ihanaa kesää sinne myös ja haleja <3 <3

 • Reply
  Hanna
  13.5.2016 at 16:13

  Todella ihanasti kirjoitettu <3

  • Reply
   monasdailystyle
   13.5.2016 at 19:47

   <3 <3 Kiitos Hanna <3

 • Reply
  Emmi
  13.5.2016 at 16:17

  Rakas Mona,

  kirjotit minulle hyvin ajankohtaisesta aiheesta. Meillä on ollut vauvatoive alkuvuodesta lähtien, mentyämme viime vuonna naimisiin. Olemme samanikäisiäkin, 29-vuotiaita. Olen myös aina ajatellut, että tulen raskaaksi varmasti todella nopeasti. Siskoni tuli päälle kolmekymppisenä ensimmäisestä yrityskerrasta, ja onhan äidilläni sentään neljä lasta!

  Lopetin pillerit ja tiesin että kroppa voi ottaa oman aikansa. Raskautumiseen meni 4 kuukautta, joka on todellisuudessa toki todella lyhyt aika ottaen huomioon että hormonaalinen ehkäisy oli ollut käytössä yli kymmenen vuotta tässä vaiheessa. Iloitsin kuitenkin raskaudesta todella, onpa ihanaa että tulee pieni vauva. Alkuraskauden ultraankin halusimme mennä, nähdä onko siellä pieni sykkivä sydän. Pettymys oli niin valtava, kun ei siellä ultrassa mitään näkynytkään. Tuulimunaraskaus, sanoivat. Yleisiä, ei huolestuttavia ja varsinkin tyypillisiä kun kyseessä on ensimmäinen raskaus. Vasta tämä herätti miettimään sitä, miten äärimmäisen herkkää ja sattuman kauppaa tämä raskautuminen on. Vaikka tuleekin raskaaksi, niin ei todella ole varmaa että pieni pysyy kyydissä! Keskenmenoista ei oikein puhuta, mutta ne ovat todella yleisiä. Olen toki onnellinen että tulin raskaaksi, se antaa toivoa tulevaan. Mutta tämä keskenmeno nyt laittoi yrittämiselle usean kuukauden stopin. Elämä tässä yrittää opettaa ilmeisesti, että kaikkea ei voi itse määrittää ja päättää. Joskus täytyy vain antautua ja sanoa että tulee kun tulee. Ei ole meidän käsissämme.

  Toivon teille lapsionnea täydestä sydämestäni. Halusin tuoda oman tarinani esille, sillä mielestäni näistä ei-niin-putkeen menneistä raskauksista ei puhuta tarpeeksi.

  Kaikkea hyvää.

  • Reply
   monasdailystyle
   13.5.2016 at 19:53

   Sinä ihana rakas Emmi <3 Kiitos ensinnäkin sulle kommentin jättämisestä ja kokemuksesi jakamisesta. Olen todella pahoillani ja vaikken voi pettymystä kuvitella voin uskoa, että se on ollut todella sydäntä särkevä:( Mutta niin kuin sanoit, täytyy vain antautua ja uskoa, että eteen tulee paljon hyviä asioita. Nämä ovat tosiaan niitä asioita, joista ei niin paljon puhuta, ovathan ne niin henkilökohtaisia ja myös vaikeita asioita. Toivon myös koko sydämestäni, että teille pienokainen tulevaisuudessa suodaan<3
   Pitäkää huolta toisistanne ja jakakaa paljon rakkautta <3 Haleja ja pusuja sinne <3

 • Reply
  Lotta
  13.5.2016 at 16:35

  Kiitos ajatuksia herättävästä tekstistä. Toivotaan että teille lapsi suodaan. Tällä hetkellä yritämme avopuolisoni kanssa.. Ei ole ollut helpoimmasta päästä tämä aika, yksi keskenmeno takana.. Mutta isot toiveet että raskaustesti näyttäisi kahden viikon päästä plussaa.
  Eka kommenti blogiisi, mutta täällä ollaan.
  Jatka snäppäämistä- piristää arkea <3

  • Reply
   monasdailystyle
   13.5.2016 at 19:55

   Kiitos Lotta kommentistasi ja kokemuksesi jakamisesta <3 Lähetän täältä teille maailman eniten haleja ja pusuja ja rakkautta noin muutenkin ja toivon, että teille toivomanne pienokainen suodaan pian <3

 • Reply
  Alisa
  13.5.2016 at 18:43

  Ai että, ihanaa, kun kirjoitit aiheesta, kiitos! <3 Kommenttivastauksen jälkeen en jäänyt odottelemaan, joten tämä oli iloinen yllätys ;)

  Ja olipa myös rohkean rehellinen kirjoitus. Monikaan ei halua/kehtaa/uskalla sanoa ääneen, jos haaveissa on lapsi nimenomaan lähitulevaisuudessa, usein kuulee kyllä että "ei ainakaan lähivuosina" tai "sitten joskus", mutta harvoin ihmiset tuntuvat haluavan kertoa, että toiveissa olisi vauva joskus pian. Ilahduin siis jotenkin tosi paljon, tuli niin hyvä mieli teidän puolesta tästä kirjoituksesta! Mulla oli takana myös 8 vuoden e-pillerirumba ja olin 26-vuotias, kun jätin pillerit pois ja heti ekasta kerrasta tärppäsi. Itsekin siis luotan siihen, että sikiävän suvun naiset kyllä lapsia saavat ;) Onnea teille kovasti yritykseen, kunhan sen aika joskus sitten on <3

  • Reply
   monasdailystyle
   13.5.2016 at 20:04

   Kiitos itsellesi Alisa postaustoiveesta ja kommentista <3 Tämä tosiaan on aihe, joka on melko henkilökohtainen ja mietin, että mahtaakohan mulla irrota asia tekstiksi asti. Puhun kyllä aiheesta hyvin avoimesti perheen ja läheisten kanssa, mutta joskus tuntuu, että kirjoittaminen vaatii oman hetkensä, että saa ajatukset koottua. Ja onhan se totta, että kun sanoo ääneen haluavansa lapsia ja jos niitä ei suodakaan itselle niin pettymys on todella kova ja joutunee myös mahdollisesti vastaamaan useamman kerran kysymykseen, että joko teille on tulossa perheenlisäystä.. Lapset ja niiden haluaminen (tai ei haluaminen) on kuitenkin kovin luonnollinen juttu ja mielelläni vaihdan ajatuksia siitäkin aiheesta teidän ihanien kanssa täällä. Olen kiitollinen, kun on tällainen tukeva ja ymmärtävä yhteisö, jonka kanssa voi keskustella aiheesta kuin aiheesta <3
   Ja kiitos, toivon kyllä kovasti että meille myös lapsia suodaan <3

 • Reply
  jenni
  13.5.2016 at 20:31

  Ihana teksti Mona<3 Meillä on nyt sellainen tilanne, että ensimmäiselle lapselle annettiin nyt mahdollisuus. Aika näyttää tuleeko meistä vanhempia lähitulevaisuudessa :) Ihan herkistyin kyyneliin tuosta viimeisestä tekstikappaleestasi, tuota hetkeä minäkin jo odotan<3 Jos voi kysyä, monestako lapsesta haaveilette? :)

  • Reply
   monasdailystyle
   13.5.2016 at 20:38

   Kiitos Jenni kommentista <3 <3 Ja voi miten ihanaa:') Lähetän täältä miljoonittain rakkautta <3
   Ja meillä molemmilla on haaveena kaksi lasta tai Eetu tainnut joskus puhua kolmestakin, mutta mä en oo sitten siitä kolmesta enää ihan niin varma :D

 • Reply
  Outi Karita
  14.5.2016 at 15:03

  Ihana kirjoitus <3
  Hyvin ajankohtainen minulle, mutta en pysty jättämään nyt omia tämänhetkisiä ajatuksiani tähän julkisesti, liian ajankohtaista… <3
  Elämää ei voi pakottaa ja miettiä sen kannalta minkä ikäinen on jo tai vasta. Asiat joiden kuuluu tapahtua, uskon tapahtuvan kun aika on :)

  • Reply
   monasdailystyle
   15.5.2016 at 09:04

   Haleja sinne <3<3 Kiitos kun jätit kuitenkin kommentia <3 :) Ja ehdottomasti asiat menee omalla painollaan <3

 • Reply
  Rosa
  14.5.2016 at 15:25

  Olipa kaunis postaus :)

  Mäkään en oo koskaan ollu lapsirakas, en oo edelleenkään enkä edes ymmärrä niistä mitään. Silti oon aina tienny, että haluun perheen. Nyt on sama miekkonen keikkunu mukana jo monen monta vuotta samoilla ajatuksilla, joten toivon kovasti että meillä on onnea sitten kun päätetään näyttää ajatukselle ihan oikeasti vihreää valoa :) vielä ei ole sen aika kuitenkaan. Nyt on vielä työasiat, mahdolliset koulut ja jo ihan oma fyysinen kuntokin niin levällään, että laitetaan ensin perusasiat kuosiin! Toivon teille paljon paljon onnea lapsiasioissa sitten kun niistä ajankohtaisia tulee, ootte huippuja <3

  Ps. Sun snäpit piristää aina päivää!

  • Reply
   monasdailystyle
   15.5.2016 at 09:08

   Voi kiitos suuresti Rosa ja ihana kuulla, että snäpit piristää<3 Palaathan joskus sitten kertomaan mikäli ilouutisia on tiedossa tulevaisuudessa <3;) Ja tosiaan oma fyysinen kunto on tosi tärkeä!! Mulle itseasiassa vauvahaaveiden tiellä oli muutama vuosi sitten juuri monet sairastelut ja silloin yksi isoimmista motiiveista saada itseni parhaaseen mahdolliseen kuntoon oli juuri se, että jos joskus meille suotaisiin lapsia niin voisin mahdollisimman hyvin fyysisesti. Onneksi tämä tavoite on saavutettu tosi hyvin ja olen ollut viimeiset vuodet terveempi kuin koskaan:) Omaan fyysiseen hyvinvointiin (ja tietty myös henkiseen) panostaminen on aina hyvä juttu!! :)

 • Reply
  Tiina / Fit Fat Mama
  14.5.2016 at 17:59

  Hyvä ja avoin postaus :). Itsellä oli aikasemmi samalla lailla,että ajattelin ei ikinä lapsia iyh,mutta sitten tapasin Tuomaksen,nykyisen mieheni ja sitten parin vuoden jälkeen iski vauvakuume ja kovaa:)

  • Reply
   monasdailystyle
   15.5.2016 at 09:10

   Kiitos Tiina<3 Vauvakuume on kyllä niin jännä juttu. Nyt kun sellainen on, niin tuntuu ettei muuta nääkkään kuin vauvoja ja raskaana olevia naisia :D Sama koirakuumeen kanssa;) En meinaa päästä täällä kaupungilla eteenpäin, kun jatkuvasti vastassa on liian söpöjä maastonakkeja :D

 • Reply
  Mrs G
  17.5.2016 at 10:42

  Mä niin tiedän mitä tarkoitat tuolla oikealla miehellä; ihan samoin käynyt mulle. Kun sen oikean oikean kohtaa niin jotenkin aiemmat ihastumiset menettää merkityksensä; mä haluan että tämä mies on mun lasten isä. Siinä on jotain maagista ja äärettömän “syvällistä rakkautta”. ja se vaan tuntuu niin oikealta, ja helpolta.

  No, tuon oikean kanssa olen ollut yli 10 vuotta ja lapset jo 4 ja 6 vuotiaita, koira, perheauto, kesämökki ja rintamamiestalo löytyy. Ja vaikka kaikki tämä kuulosti aiemmin vain kliseeltä niin nyt se on mun koko maailma. Muu maailma saa mennä menojaan:) Ja olen nyt 34- vuotias eli olen 48 vuotias kun nuorimmainen on 18; wuhuu!

  • Reply
   monasdailystyle
   17.5.2016 at 11:01

   Ihana sinä <3 :) Kiitos kommentistasi, sai ison hymyn täällä päässä aikaan :) <3 <3 <3

 • Reply
  Krista
  20.5.2016 at 12:55

  <3 <3

 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *