14.6.2013

Food Friday: Vinkkejä terveelliseen ruokakaappiin

Tänään reseptien sijaan tulee erilaisia aineksia, joita tykkään käyttää muun muassa pirtelöissä. Toki näistä pystyy väsäilemään vaikka mitä muutakin. Kaikki tuotteet sopivat niin maidottomaan kuin gluteiinittomaankin ruokavalioon.

Aloitetaan vasemmalta oikealle. Ensimmäisenä tattarihiutaleet. Yksi parhaimmista puuroista syntyy tattarihiutaleilla. Ihanan pehmeän ja maukkaan puuron saa, kun keittää hiutaleet esimerkiksi riisijuomassa. Kaurahiutaleita löytyy myös gluteiinittomina. Tällöin niiden pitää olla puhtaasta kaurasta tehtyjä. Muun muassa Provenalta löytyy näitä. 
Maidottomassa ruokavaliossa on välillä keksimisen takana saada tarpeeksi proteiineja ruokavalioon. Itse en juurikaan syö edes punaista lihaa, joten pitää keksi paljon korvaavia tuotteita lihalle ja maitotuotteille.  Onneksi tulin ostaneeksi Puhdistamon riisiproteiinia. Tämä tuli ruokakaappiin jäädäkseen. Loistava lisä pirtelöihin ja maistuu niissä ihanalta. Pellavansiemenrouhe ja pellavansiemenet taas auttavat vatsantoiminnassa ja niistä saa runsaasti ravintokuituja. Niitäkin on helppo heittää pirtelön sekaan ilman, että ne toisivat siihen liikaa erikoista makua.
Hyviä rasvoja saa esimerkiksi siemenistä. Meidän kaapista löytyy melkein aina mm. auringonkukansiemeniä. Niitä hiukan pirtelöön ja saat lisättyä hyviä rasvoja helposti.
Hampunsiemenet ovat myös riisiproteiinin lisäksi loistava proteiinin lähde ja ne ovat maukkaita naposteltaviksi ihan sellaisinaan tai sitten pirtelöön heitettynä. Ne sisältävät myös paljon vitamiineja ja ovat todella terveellisiä.
Macajauhe on oiva lisä pirtelöön. Se lisää energiaa, lievittää stressiä ja tukee munuaisten toimintaa. Macaa käytetään todella moneen erilaisen vaivan parantamiseen, muun muassa PMS-oireiden hallintaan. Siinä on monen monta erilaista hyödyllistä vaikutusta. Tästä pitää kirjoittaa ihan erillinen postaus!;) 
Raaka kaakaojauhe on loistava antioksidanttien lähde ja sitä kannattaa ehdottomasti aina ripauttaa pirtelön sekaan. Samaten Kaakao nibsit ovat antioksidanttipommeja. Ne sopivat mitä parhaiten puuron kanssa. 
Hampunsiementen lisäksi käytän myös hamppuproteiinia. Lisään sitä riisiproteiinin rinnalla noin ruokalusikallisen pirtelöön ja saan taas vähän lisättyä päivittäistä proteiinin saantia. Sen maku ei ole läheskään niin miellyttävä, kuin Puhdistamon riisiproteiinijauheella, mutta pienissä määrissä sitä ei juuri pirtelössä huomaa;)
Neitsyt kookosöljy on ollut yksi suosituimmista tuotteistani jo pitkään. Se on todella monipuolinen ja tästäkin pitäisi taas tehdä uutta postausta! Nykyään käytän sitä useimmiten paistamiseen, koska olen jättänyt toistaiseksi voin pois ruokavaliosta. Pirtelön sekaan on myös helppo lisätä teelusikallinen kookosöljyä lisäämään hyvien rasvojen määrää. 
Maustamisen puolella olen pitkään rakastanut luomu ceyloninkanelia! Ihana ihana lisä niin puuroon tai pirtelöön. Maku on pehmeä eikä lainkaan niin karvas mtä tavallisessa kanelissa ja tälläkin tuotteella on useita terveyttä edistäviä vaikutuksia. Tavallinen kaneli sisältää myrkyllistä kumariinia, mutta tässä Ceyloninkanelissa sitä ei ole, jolloin se sopii myös lapsille käytettäväksi. Luomuna ostettu Ceyloninkaneli on myös puhdasta eikä sisällä mitään ylimääräisiä väriaineita tai säilöntäaineita. 
Siinäpä niitä! Monta ruokaa jäi vielä mainitsematta, mutta niistä sitten myöhemmin ehkä lisää:) Toivottavasti näistä oli vähän vinkkiä ja inspiraatiota pirtelöiden tekoon ja muutenkin terveellisen ruokakaapin rakentamiseen!:)
 Follow me on FACEBOOK // BLOGILISTAYou Might Also Like

25 Comments

 • Reply
  Anonymous
  14.6.2013 at 11:03

  Minua kiinnostaisi tietää mikset käytä voita? Ja mikä tekee kookosöljystä paremman vaihtoehdon?

  • Reply
   Mona
   14.6.2013 at 11:06

   Kookosöljy on maidoton:) Voi on maitotuote, joten siksen sitä tällä hetkellä käytä:)

 • Reply
  Anonymous
  14.6.2013 at 11:31

  Mua kiinnostaisi sit taas tietää, miten ceyloninkaneli eroaa tavallisesta? Onko tällä oikeasti joku tieteellinen selitys/lähde, missä noin kerrotaan? Itse olen siinä käsityksessä että samaa kanelia täällä on käytetty jo iät ja ajat. ;)

 • Reply
  IMAGE black and white
  14.6.2013 at 11:51

  Mahtava postaus tälläiselle elämäntapamuutosta tekevälle. :)

  Olen tosiaan jättänyt tässä viimeisen puolenvuoden (?) aikana kaikki valkoiset jauhot, hiivan ja sokerit pois, koska epäilin niiden aiheuttaneen osittain epämääräisen olotilani (tulehdusarvot 100, kuume ja väsymys, sekä mahavaivat) jota kesti nelisen kuukautta.
  Oireet katosivat ruokavaliomuutoksen oltua päällä noin kk ajan. KOKONAAN. :D

  Nyt olen lisännyt hyviä rasvoja ja raaka- sekä superfoodeja kovasti ruokavalioon. Joten täällä ainakin yksi intopinkee lukija, kaikesta sun ruokavalioon liittyviin postauksiin. ;)

  • Reply
   Mona
   15.6.2013 at 09:47

   Jee tosi kiva kuulla!!! :)
   Ja mahtavaa, että oot saanut itsesi kuntoon “pelkällä” ruokavalion muutoksella!! <3 :) Nää on aina ihan parhaita juttuja kuulla:) Mut niin se on olet mitä syöt.
   Niin ja hyvät rasvat on pop!:)

 • Reply
  suppu
  14.6.2013 at 12:13

  Ah, mä taas rakastan hamppuproden makua :D

  • Reply
   Mona
   15.6.2013 at 09:47

   Hih, makuasioista ei voi kiistellä;D

 • Reply
  Jossu
  14.6.2013 at 13:48

  oo kiitos tästä :)
  itse käytän päivittäin luomu kaurahiutaleita, siemeniä sekä eritoten pellavansiemeniä. Joskus myös luomu neitsytkookosöljyä (lähinnä paistamiseen – loistavaa tavaraa!), mutta maca-jauhe on pysynyt harkintalistalla jo pitkään. Onko sinulla kokemusta chia-siemenistä? Niiden pitäisi toimia pellavansiementen tapaan, joten olen miettinyt jos ne vain ovat trendikkäämpiä ja siksi suositumpia kuin pellavansiemenet vai ovatko ne jotenkin parempia? :)

  • Reply
   Mona
   15.6.2013 at 09:48

   Jee, kiva jos oli jotakin vinkkiä tästä :)
   Chia-siemenistä ei oo laisinkaan kokemusta! Pitäiskin jossain vaiheessa niistä ottaa vähän selvää:)

 • Reply
  Anonymous
  14.6.2013 at 14:38

  Mielenkiintoinen postaus. Ikävä kuulla, että vatsasi on ollut viime aikoina huonossa kunnossa. Ettei sinulla olisi ärtyneen suolen oireyhtymä, mikä tuntuu olevan kohtalaisen yleinen suomalaisilla nykyään? Keliakiaa ei ilmeisesti tähystyksessä todettu? Muistan kun kerroit meneväsi siihen, mutta tulokset on ainakin minulta jäänyt kokonaan väliin. Hienoa, että jaksat nähdä paljon vaivaa ruokiesi suhteen, toivottavasti oireesi helpottaisivat pian! :)

  • Reply
   Mona
   15.6.2013 at 09:51

   Kiitos, kiva kuulla, että postaus oli kiinnostava!:) Oireet on helpottanut nyt jo kolmessa viikossa ihan hurjasti kun olen noudattanut kokonaan maidotonta ja gluteenitonta ruokavaliota! Tähystykset olen jo tosiaan läpikäynyt. Keliakia on poissuljettu. Nyt maanantaina meen lääkäriin kuulemaan viimeisten MDD-tutkimusten tuloksia. Sit ollaankin jo tosi paljon viisaampia. Tuun kirjoittamaan aiheesta tarkemmin täälläkin, siinä toivossa, että voisin antaa edes jotain vertaistuki apua muille samoista jutuista kärsiville.
   Ja kiitos paljon kommentistasi <3 :)

 • Reply
  Anonymous
  14.6.2013 at 15:39

  Mä olen ymmärtänyt, että kookosöljy sisältää vain kovaa rasvaa. Muistan jostain lukeneeni, että kookosöljyssä on yli 90% tyydyttynyttä rasvaa. Onko tämä jotenkin erilaista vai olenko väärässä?

  • Reply
   Mona
   15.6.2013 at 09:52

   Joo tosta aiheesta on tosi paljon keskusteluja ja tutkimuksia. Ja kyllä kookosöljy on kovaa rasvaa, mutta itse olen siihen kuntaan kuuluva, joka uskoo sen olevan siitä huolimatta terveellistä! :) Ja tietty luomuna pitää aina ostaa;)

 • Reply
  Anonymous
  14.6.2013 at 15:42

  Moikka! Hieno postaus, tota puhdistamon riisiproteiinia on pakko kokeilla ja raakakaakaojauhetta myös!

  Kysyisin tosta kookosöljystä. Muistan jostain lukeneeni, että kookosöljy on yli 90 % tyydyttynyttä eli kovaa rasvaa. Onko tämä vain jotenkin erilaista, koska normaalisti kookosöljystä ei saa kovinkaan paljon hyviä rasvoja.

  • Reply
   Mona
   15.6.2013 at 09:54

   Moi!:) Kiitos paljon!:)
   Juu ihan oikein oot lukenut, kookosöljy on kovaa rasvaa!:) Mutta luomuna se on tosi terveellistä ja niitä harvoja kovia rasvoja jotka on hyviä:) Tästä toki ollaan montaa mieltä, itse kuulun kookosöljyn käyttäjiin:)

 • Reply
  Anonymous
  14.6.2013 at 18:42

  Mahtaako nämä kaikki tuotteet löytyä tavallisesta marketista vai jostain erikoiskaupoista?

  • Reply
   Mona
   15.6.2013 at 09:54

   Suurinosa löytyy mutta joitakin voi olla vaan esim ruohojuuressa tms luomukaupoissa:)

 • Reply
  Veronica
  14.6.2013 at 21:00

  Tästä sai kyllä hyvin vinkkejä, kiinnostuin ainakin tuosta riisiproteiinista! En ole koskaan kokeillut. Tähän listaan voisi vielä lisätä spirulinan, vaikka onkin vähän eri sarjaa näiden siemenien kanssa mutta silti superhyvä paljon urheilevalle ja muutenkin toki :) Noi kaakaonibsit on kyllä niiiiin hyviä, voisin vetää koko pussillisen :D

  • Reply
   Mona
   15.6.2013 at 09:55

   Jee kiva kuulla, jos säkin sait vinkkiä!! :) Joo spirulina on tosi terveellistä ja hyvää tavaraa (ei maullisesti tosin ;DD )

 • Reply
  Anonymous
  15.6.2013 at 07:00

  Ruokajutut on kivoja ja on kiva, että nämä superfoodjutut alkavat näkyä vähän joka puolella pikkuhiljaa :) Yksi psssst; se on gluteeni, ei gluteiini :)

  Emilia

  • Reply
   Mona
   15.6.2013 at 09:56

   Hihihhihih, mä ja mun äidinkieli ;D Kiitos, tosi kiva kuulla, että pidit postauksesta!! :)

 • Reply
  Hilla
  12.9.2013 at 17:32

  Moikka Mona!

  Käytät superfoodeja ja siksi sä varmaan osaat neuvoa.

  Ostin Maca-jauhetta eilen ja tänään aamulla se pilasi maullaan mun aamupuuron. Oisko sulla jotain hyviä vinkkejä, miten sen pistävä maku ei tule esille? Miten sä sitä käytät? Ei ihan viitsisiihan poiskaan heittää, mutta oli kyl pahaa. :D

  Juttua asiaan liittyen mun blogissa. http://cloudberryslife.blogspot.fi/

  t.Hilla :)

  • Reply
   Mona
   12.9.2013 at 19:11

   heippa!!:) Mä laitan AINA macan pirtelön sekaan, siellä se ei maistu juuri miltään ja noin teelusikallinen riittää :)
   Pirtelöt ovat siitä juuri ihan parhaita, että niihin on niin helppo ujuttaa kaikkia superfood juttuja:)
   Ja kyllä, meidän omat super foodit ovat niitä parhaita <3 Oma lempparini on tyrnimarjat:) Ja namnamnam, kuha on niiiiin hyvää!!

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *